Annons

Mer tid behövs för sällskap och samtal

Bemötandet är bra men personalen behöver lägga mer tid på samtal och sällskap med de äldre på Olofsgården. Det visar en granskning som kommunens revisorer gett i uppdrag att göra.
Uppvidinge • Publicerad 23 september 2014

– Vi har en väl fungerande verksamhet när det gäller social samvaro. Det finns dock alltid utvecklingsområden för att höja kvalitén ytterligare, säger Thomas Lindberg (C), ordförande i socialnämnden.

PWC har genomfört granskningen som främst tittat på aktiviteter och socialt innehåll inom äldreomsorgen. Den har gjorts i Emmaboda, Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge på ett äldreboende i varje kommun. Övergripande behöver nämnderna i kommunerna bland annat bli bättre på att ha mätbara och tydliga mål hur de ska tillgodose de psykiska och sociala behoven och insatserna. Även måltiderna och fikastunderna måste göras mer rofyllda där personalen helst ska sitta ned tillsammans med de äldre.

Annons

– Vi ska tydliggöra eventuella brister i de individuella aktiviteterna. Detta arbete är redan påbörjat från socialförvaltningens sida. Att utveckla kontaktsmannaskapet är en del i detta, att se de enskilda personernas behov, säger Thomas Lindberg.

På Olofsgården påpekas bland annat att det inte finns något beskrivet när, var och hur de äldres sociala delar ska tillgodoses. I flera av planerna finns det heller inga aktiverande eller sociala insatser. PWC anser att detta måste åtgärdas och även att tid och resurser ska fördelas efter de äldres behov.

Det finns även det som bedöms bra på Olofsgården, bland annat bemötandet mellan personal och de äldre, men även att dagverksamheten är fungerande.

Revisorerna i kommunen vill ha svar från socialnämnden vad de tänker göra åt de brister som framkommit i granskningen senast den 15 december.

Dick Kardell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons