Miljonkrav i tvist blev 11 000

Köparna av en jordbruksfastighet i Uppvidinge kommun krävde säljaren på 905 000 kronor – men får nöja sig med 11 000. Tingsrätten fastslår även att köparna ska betala säljarens rätte­gångskostnader på 314 000 kronor.
Uppvidinge • Publicerad 22 december 2012

Tvisten har pågått i Växjö tingsrätt sedan 2010 då paret, som några år tidigare köpt jordbruksfastigheten, stämde säljaren. Kravet var närmare 600 000 i prisavdrag på grund av fel i fastigheten och drygt 300 000 i skadestånd. Den stora frågan var att gödselbrunnen enligt köparna inte höll måttet. Hela konstruktionen­ ansågs felaktig och på-stods vara så känslig för frost att den inte fungerade vid minusgrader.

En rad expertvittnen hördes under huvudförhandlingen, men deras uppgifter stärkte knappast köparnas bevisning. Tingsrätten konstaterar att frysrisk är ett vanligt problem hos flytgödselanläggningar. Den aktuella anläggningen betecknas enbart som ”mindre väl konstruerad” men renderar inget prisavdrag. Inte heller upptäckten av små hål i plåttaket på logen ger något prisavdrag. Det visade sig vara skador av luftgevärskulor, men tingsrätten anser att hålen är en avvikelse som köparna borde ha upptäckt vid sin egen undersökning.

Växjö tingsrätt skriver i domen att köparna visserligen har rätt till 11 000 kronor, men att paret efter att ha förlorat målet ska betala säljarens rättegångskostnader på 314 000 kronor. Om köparna av jordbruksfastigheten väljer att överklaga, vilket innebär en ekonomisk risk, krävs det ändå prövningstillstånd för att Göta hovrätt ska avgöra fallet.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.