Nu måste oklarheter kring RÖK redas ut
Uppvidinge kommun meddelade tidigare i år att kommunen ville sänka sitt anslag till Räddningstjänsten Östra Kronoberg, RÖK, med 1,6 miljoner kronor, kommunen ansåg helt enkelt att räddningstjänsten blivit för dyr.
Sedan RÖK presenterat ett förslag på hur räddningstjänsten i Uppvidinge skulle dras ned för att matcha den tänkta prislappen, drog kommunstyrelsen dock öronen åt sig. Kritiken från kommuninvånarna blev för stark, inte minst i Lenhovda där många skrev på en protestlista.
Men längre än till och med 2015 vill Uppvidinge inte betala den summa man betalar i dag. En förhandling har inletts med Lessebo och Tingsryds kommuner om att få till en annan fördelning.
– Vi måste vara klara under oktober, med tanke på den uppsägningstid räddningstjänstförbundet har. Skulle vi inte komma överens kanske vi letar samarbetspartners på andra håll, säger Åke Carlson, men tillägger snabbt.
– Vi vill ju vara kvar i RÖK, det är vår målsättning.
Uppvidinge har en förhoppning om att få med sig de andra kommunerna på en beräkningsmodell som grundar sig på såväl yta som invånarantal. En sådan modell skulle sänka Uppvidinges kostnader. Ett annat alternativ är den som Värends Räddningstjänstförbund har.
– Där står varje kommun för de egna kårernas kostnader och sedan delar man på de gemensamma resursernas kostnader, förklarar Åke Carlson.
Från RÖK-tjänstemännens sida är irritationen stor på Uppvidinge kommun, det framgår av ett brev som tio tjänstemän skickat till kommunen. De påpekar i brevet att känslan av att ständigt vara ifrågasatt leder till frustration och bristande motivation. De anser också att det är svårt att rekrytera nya med-arbetare när bilden i media är negativ, som en följd av rapportering om problem, utredningar och sparkrav. Tjänstemännen ifrågasätter också varför de två andra medlemskommunerna tilllåter att en kommun ”inte accepterar demokratiskt fattade beslut?”
Åke Carlson har förhoppningar om att kunna öka arbetsglädjen när Uppvidinge kommun tar över ordförandeskapet i RÖK från och med årsskiftet.
– Då kommer vi att kunna jobba med RÖK som våra övriga förvaltningar. Hade liknande känslor uppstått på våra andra förvaltningar hade jag och kommunchefen Peo Ekelund varit där i ett tidigare skede.
Åke Carlson anser dock att de som arbetar i en politiskt styrd organisation måste jobba så att man klarar av såväl insyn som inblandning.
– Under tidigare år har våra förvaltningar i Uppvidinge fått finna sig i att få ändrade förutsättningar under pågående budgetår.