Annons

Nu påbörjas arbetet med att göra trygghetslarmen digitala

Arbetet med att helt gå över till enbart digitala trygghetslarm i Upp­vidinge har inletts. Runt om i kommunen monteras det analoga tele­nätet ner.
Uppvidinge • Publicerad 18 februari 2014

– I nuläget vet vi inte hur Telia ska ersätta kopparledningarna med lösningar­ via det ­mobila nätet. Vi har fått uppfattningen om att Älghultsområdet är näst på tur. Är det dags att ta bort kopparledningarna­ där redan 2015, så är det bråttom. Men vi vill skapa­ möjligheter för digitala lösningar, säger Thomas Lindberg (C), ordförande i socialnämnden.

I dagsläget har 260 personer analoga larm och 15 personer digitala larm i Uppvidinge kommun. Majoriteten av trygghetslarmen går fortfarande via det analoga systemet. För att möta den nya tekniken, med digitala trygghetslarm, behöver kommunen skapa bättre förutsättningar för att ta del av sådana, via det mobila nätet eller via fiber.

Annons

– Det största problemet nu är hur socialförvaltningen ska samverka med den nya tekniken, för att det ska fungera. Vi måste ha in tekniker. Den bästa lösningen skulle vara att gräva ner fiber som täcker större delen av kommunen. Vi ska ta upp en diskussion med kommun­styrelsen. Att lägga ner fiber innebär en större kostnad men då är situationen löst för en längre tid, säger Thomas Lindberg.

Digitala trygghetslarm är bara en av flera tekniska landvinningar som väntar kommunens äldre­omsorg. Inom en snar framtid kan också kameraövervakning i hemmet bli verklighet. Men det blir helt och hållet på vårdtagarens initiativ.

– I?stället för tillsyns­besök av vårdpersonal ska det finnas möjlighet till tillsyn via kamera. Det finns redan i?dag i några kommuner. Men det kommer att vara helt frivilligt för den äldre. Kamera­övervakning är till för att underlätta för vårdtagaren. Vid ett tillsynsbesök i hemmet måste undersköterskorna låsa upp, gå in, tända och de riskerar att väcka den äldre. Vid ett tillsynsbesök via kamera kan vårdpersonalen sitta­ på kontoret och koppla upp sig mot kameran. Det är egentligen bekvämare men det viktigaste är att den äldre mår bra, säger Thomas Lindberg.

I?dag finns inga beräkningar på vad en fiberutbyggnad i Uppvidinge kommun skulle kosta. De digitala trygghetslarmen blir en kostnadsökning för socialförvaltningen på 120?000 kronor per år. Det kommer att innebära en viss kostnadshöjning för den enskilda vårdtagaren.

Ellenor Erixson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons