Annons

Nya lokala miljömål är på gång för Uppvidinge

År 2015 upphandlas enbart miljöbilar till den kommunala verksamheten, all kommunal nybyggnation blir i form av lågenergihus och cykeln blir transportmedel vid kortare resor. Det är några av förslagen i de lokala miljömålen i Uppvidinge.
Uppvidinge • Publicerad 10 december 2013

Smålandsposten skrev nyligen om att nya lokala miljömål är på gång i Uppvidinge kommun. Mycket har hänt på miljöfronten sedan de gamla antogs för sju år sedan, bland annat när det gäller vindkraft och elbilar, och det är dags att förnya målen.

För drygt två år sedan togs beslut i kommunfullmäktige att Uppvidinge ska bli medlem i Sveriges ekokommuner, som syftar till att stötta medlemmarna i deras arbete att bli bättre på miljöfrågor. Inför en sådan ansökan finns nu ett förslag till vilka miljömål Uppvidinge kommun ska ha.

Annons

Miljömålen berör både kommunen som företag och kommunen som geografiskt område. Syftet är, enligt miljö- och byggnadsnämndens ordförande, Ingemar Hugosson (C), att Uppvidinge ska nå det hållbara samhället och fokusera alla insatser i en gemensam riktning.

Det handlar bland annat om att större värmeanläggningar ska eldas med flis, att försurning av sjöar och skogsmark ska minska, och att prioritera fossila transportsätt. Småskaligt jordbruk ska stimuleras av kommunen och tanken är att det 2020 ska finnas minst en certifierad ekologisk producent av griskött, en ekologisk producent av fågel och en ekologisk producent av grönsaker i kommunen. I varje tätort ska det dessutom finnas minst ett inköpsställe för begagnade kläder.

Om två år ska minst 50 personer vara direkt sysselsatta med jobb inom förnybar energiproduktion. Ingemar Hugosson gör en uppskattning att det handlar om drygt fem personer idag.

I juli, i samband med Olsmässan, ställdes förslaget ut i Åseda och många samhällsinvånare passade då på att tycka till. När miljö- och byggnadsnämnden på torsdag ska ta ställning till förslaget har det därför gjorts en del ändringar från det ursprungliga förslaget.

Ingemar Hugosson säger att han tycker att målen över lag är bra.

– Vi har lagt till lite under själva processen och gjort en del strykningar också. Men det är inte en färdig produkt till kommunfullmäktige, det kan bli fler förändringar.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons