Annons

Oklart framtida politiskt samarbete i Uppvidinge efter valet

I Uppvidinge ledde valet till ett tufft parlamentariskt läge. Socialdemokraterna och Centerpartiet blev de två största partierna, men inget av blocken får någon egen majoritet.
– Jag vet inte hur vi ska göra, det är väldigt knepigt, säger kommunalrådet Åke Carlson (C) i en kommentar.
Uppvidinge • Publicerad 16 september 2014
Åke Carlson (C)
Åke Carlson (C)Foto: Arkivfoto Lillian Petrovski
Camilla Ymer (S).
Camilla Ymer (S).Foto: Arkivfoto Lillian Petrovski
Valet i Uppvidinge leder till en svår parlamentarisk situation, inget av blocken får egen majoritet.
Valet i Uppvidinge leder till en svår parlamentarisk situation, inget av blocken får egen majoritet.Foto: 

I Valmyndighetens preliminära resultat för Uppvidinge är det, liksom i riksdagsvalet, Moderaterna som har tappat flest väljare, 346. De övriga allianspartierna tappade också röster, Centerpartiet 34, Kristdemokraterna 80, Folkpartiet fick 42 röster färre i årets val och tappade sitt enda mandat i kommunfullmäktige. Även det rödgröna blocket gick bakåt. Socialdemokraterna 185, Vänsterpartiet 30 och Miljöpartiet - 22.

Det nybildade Landsbygdspartiet oberoende i Uppvidinge blev valets vinnare med två mandat i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna ökade från tre mandat till fem och kommer att få en vågmästarroll i kommunfullmäktige under mandatperioden.

Annons

Anders Ljungkvist (SD) tycker att det var ett bra valresultat och är nöjd.

– Vi fyller våra stolar och är öppna för förslag, men det är de andra partierna som får kontakta oss, säger han.

18 mandat krävs för att få majoritet. Vilka partier som kommer att samarbeta för att få att nå upp till det återstår att se.

– Vi kan inte se att vi kan få en majoritet, enda sättet att få det är ett samarbete mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna, säger Åke Carlson. Men inom Centerpartiet kommer vi nog att prata med alla partier.

Åke Carson tror att det kan bli ett minoritetsstyre i kommunen och hans parti kommer i första hand att vända sig till Moderaterna och Kristdemokraterna om ett samarbete.

Miljöpartiet, som Centerpartiet tidigare haft ett samarbete med kommer, enligt Åke Carlson, inte att bjudas in i första vändan. Samarbetet med partiet skar sig under våren i samband med besluten om vindkraften.

– Samarbetet har fortsatt men när det gäller vindkraften är vi inte överens, säger Åke Carlson.

Han tror att mandatperioden kommer att kosta invånarna i kommunen i form av flera och längre diskussioner i olika frågor och även påverka den kommunala organisationen.

– Risken är att mandatperioden kommer att kännetecknas av mycket prat och lite verkstad.

Även Camilla Ymer (S) konstaterar att läget är knivigt eftersom det inte finns majoritet åt något håll. Hon vill dock inte spekulera i vilka eventuella konstellationer som kan bli aktuella, utan hänvisar till partiets förhandlingsgrupp.

– Vi är öppna för samarbete men har en dörr stängd och det är gentemot Sverigedemokraterna. Vi kommer inte att samarbeta med eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons