Annons

Osäkert om det blir någon glasblåsning i sommar

Sommarens turistsäsong är ännu osäker i Lindshammar.
Glasblåsarna Micael Segerberg och Christel Krieg har flyttat in sin utrustning i Folkets hus där de har planer på att ha försäljning i sommar.
Uppvidinge • Publicerad 16 februari 2012
Micael Segerberg blåser sannolikt inget glas i Lindshammar i sommar.
Micael Segerberg blåser sannolikt inget glas i Lindshammar i sommar.Foto: Lillian Petrovski

Jonny Friberg som drivit Bed & Breakfast och Café Sergel i tre år kommer att fortsätta även denna sommar. Glasförsäljning kommer det också att bli men om det blir glasblåsning är högst osäkert.

– Jag kan säga att med 90 procents säkerhet att det inte blir så, säger glasblåsaren Micael Segerberg. Det finns ingen anledning längre att satsa.

Annons

Han är på väg till ett möte i Stockholm och med stor sannolikhet blir det där han blåser glas i sommar. Micael Segerberg har jobbat två säsonger i glasbruksfastigheten, och tillsammans med Christel Krieg och en del ortsbor renoverat och gjort i ordning lokalerna där de nu inte får vara kvar (se artikel intill)

– Vi har lagt många hundra timmar, men för att vi trodde på det och ville göra något långsiktigt. Christel och jag försökte få förvaltningsrätten till lokalerna av konkursförvaltaren, men tyvärr blev det inte så.

Micael Segerberg sticker inte under stol med att han är besviken både på kommunen, som han tycker kunde ha gjort mer för Lindshammar, men också Glasriket som tagit bort Lindshammar på kartan i turistbroschyren. Han säger att det blev droppen....

– Vems felet är vet jag inte, men det hade inte varit så svårt att slå en signal och fråga om i sommar, de vet att vi är där.

Både Christel Krieg och Micael Cederberg har hyrt in sig på Skrufs glasbruk under vintern, och har nu byggt upp ett glaslager.

– Jag är jättetacksam över det, familjen Elm i Skruv har varit mycket bra att ha att göra med.

I Skruv har Micael Segerberg också gjort sin beställning till USA. Sedan 1998 samarbetar han med en kvinnlig designer där och gör hennes glas, bland annat karaffer, till en inredningsfirma.

Just nu är det mycket som talar för att det inte blir någon glastillverkning i Lindshammar i sommar, utan enbart försäljning.

– Det är hantverksmässigt glas men tyvärr kommer inte turisterna att få se själva hantverket, säger Christel Krieg.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons