Annons

Överklagade bygglovsavgifter går tillbaka till kommunen

Åseda Eltjänst och Little Rock Lake har överklagat kommunens höga bygglovsavgifter. Länsstyrelsen har svarat men tar inte ställning i frågan eftersom kommunen inte skickat med något beslut.
Uppvidinge • Publicerad 23 december 2013

Uppvidinge kommuns bygglovsavgifter har diskut­erats ett antal gånger­ efter att föreningar­ och företag klagat på de höga avgifterna. I somras fick budgetberedningen i uppdrag av kommunstyrelsen att se över hur bygglovsverksamheten hanteras.

Bolaget Little Rock Lake fick till exempel en bygglovsavgift på drygt 90?000 kronor för sin ziplineanläggning i trakten av Klavreström och för Åseda Eltjänst, som bygger nytt längs Älghultsvägen i Åseda, blev bygglovsavgiften drygt 83?000 kronor.

Annons

Båda företagen har begärt en omprövning av taxan hos miljö- och byggnadsnämnden. Nämnden har bedömt skrivelserna från Little Rock Lake och Åseda Eltjänst som ett överklagande och skickat dem vidare till länsstyrelsen för prövning.

Länsstyrelsen har svarat men gör bedömningen att det inte finns något beslut att överklaga och därför tar de inte ställning i frågan.

Bygglovsavgiften går att överklaga, säger Louise­ Jeppsson, chefsjurist på länsstyrelsen, men då krävs att det finns ett beslut.

– Vi har begärt att få besluten från kommunen, men de har skickat fakturorna.

Länsstyrelsen har därför både för Åseda Eltjänst och för Little Rock Lake skickat tillbaka ärendena för fortsatt handläggning på kommunen.

Jonas Grahn, delägare i bolaget Little Rock Lake, tycker det är märkligt att kommunen underlåtit att skicka in de handlingar länsstyrelsen begärt.

– Är det ett misstag, eller vill man inte ha ärendet prövat? undrar han.

Enligt honom har ­miljö-­ och byggnadsnämnden tagit ett beslut om bygglovsavgiften, och då vidhöll kommunen sin taxa.

– När vi först fick fakturan och såg summan trodde vi att det var ett olycksfall i arbetet.

Bygglovsavgiften i Vetlanda­ kommun, där cirka 20 procent av anläggningen ligger, är på 7?200 kronor, men det är fler byggnader planerade i Uppvidinge kommun, men en del av dem är enkla byggnader som är på gränsen till bygglovspliktiga, förklarar Jonas Grahn.

Annons

– Vi vill först avvakta och se om kommunen gör något åt det. Vi måste veta vad vi kan göra rent juridiskt. Det går lätt ta fram kommunens kostnader för handläggning och visar det sig att det är en överkostnad kan det bli föremål för utredning.

Kommunens miljö- och hälso­skyddschef, Karin Holst, har sökts men inte gått att nå.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons