Annons

Rädda Barnen vill ha svar på vad eleverna får betala

Att en del aktiviteter inom skolan kostar pengar­ har tidigare uppmärksammats av socialdemokraten Camilla Ymer, som i vintras tog upp problemen med skolförvaltningen i Uppvidinge. I ett utskick till skolor i länet har nu också Rädda Barnen uppmärksammat problemet.
Uppvidinge • Publicerad 28 februari 2014

Friluftsdagar med avgifter, luciakläder, lotterier eller andra saker som kostar i skolan kan ställa krav på elever och därmed också på deras föräldrar. Rädda Barnens distrikt i Kronobergs län har haft möten med personer som arbetar med barn och unga i länet om barns ekonomiska utsatthet. Rädda Barnen anser att det är viktigt att varje kommun gör en helhetsbedömning av kostnaderna för ett helt läsår och har därför gjort ett utskick till skolor i länet och vill veta hur man diskuterar i skolor och i kommunerna.

I Uppvidinge har frågan varit uppe tidigare när S-politikern Camilla Ymer påtalade problemen. Hon fick då svar från rektorn på Nottebäcksskolan och Åsedaskolan, Bodil Gustafsson, om att skolorna under några år arbetat med en tydlighet när det gäller till exempel sparande och klassresor.

Annons

Barn- och utbildningsförvaltningens chef Anders Käll säger att grunden är att det inte ska förekomma några avgifter men att det ändå förekommer vid enstaka tillfällen. Han har haft uppe frågan med rektorerna för skolorna i kommunen.

Skolinspektionen har gett ut ett informationsblad med regler som skolor kan utgå från med kostnader som Skolinspektionen kan acceptera. Det handlar bland annat om kostnader för studieresor och studiebesök och måltider i samband med dessa och för aktiviteter som är kopplade till friluftsdagar.

– I Uppvidinge ligger vi under de kostnader som Skolinspektion anser är rimliga men det är viktigt att vi är uppmärksamma på det, säger Anders Käll som nu ska sammanställa ett svar till Rädda Barnen.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons