Annons

Rätt till heltid ska utredas mer

Det började med en liten flirt och slutade med en rödgrön förening. Därmed är inte sista ordet sagt om Uppvidinge kommunanställdas rätt till heltidstjänst.
Uppvidinge • Publicerad 24 oktober 2012
Camilla Ymer fick med sig hela kommunfullmäktige på en återremiss av förslaget om heltid.
Camilla Ymer fick med sig hela kommunfullmäktige på en återremiss av förslaget om heltid.Foto: Stewe Jonsson

Stämningen på kommunfullmäktige i Lenhovda på tisdagskvällen var avspänd och vänlig. Ja, den bjöd till och med på något så ovanligt som beröm över blockgränserna.

När socialdemokraten Camilla Ymer hade varit uppe i talarstolen i ett inlägg om kommunens bristande förmåga att klara av att genomföra beslutade investeringar, konstaterade kommunalrådet Åke Carlson (C) att hon är en duktig politiker.

Annons

Lite senare var det dags att bjuda igen. Ymer kallade Carlsson för ”superduktig”.

Och när Åke Carlson klev upp i talarstolen igen konstaterade han att Camilla Ymer var mycket tydligt och att de egentligen nog var överens. Därför hade han och Centern inget emot att frågan om heltid återremitterades.

När det blev votering mellan kommunstyrelsens förslag och Camilla Ymers förslag hade den rödgröna föreningen plötsligt omfamnat hela kommunfullmäktige, vilket kanske inte var så konstigt eftersom hela debatten hade sitt ursprung i en motion från Moderaterna.

I klartext betyder detta att frågan om rätten till heltid ska gås igenom en gång till. Camilla Ymer hade hängt upp sig på att det i svaret på moderaternas motion stod att ”det är svårt att se hur vi kan gå vidare i frågan”. Andemeningen i svaret var att de flesta säkert har den arbetstid de vill ha men att det inte går att garantera att alla kan få heltid.

Camilla Ymer ifrågasatte inte att dagens system, där de anställda en gång om året får begära ändrad tjänstgöringsgrad, men hon ansåg att kommunens utgångspunkt måste vara att alla som faktiskt vill ha heltid kan få det, inte att politikerna nöjer sig med att det ”är svårt att se hur vi kan gå vidare i frågan”.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons