Annons

Regeringen godkände inte handikapptoalett i kyrkan

Ingen handikapptoalett i kyrkan. Regeringsrätten säger nej till en ombyggnad av Nottebäcks kyrka.
Uppvidinge • Publicerad 12 januari 2009
Överklagande hjälpte inte. Nottebäcks kyrka får inte förändras invändigt.
Överklagande hjälpte inte. Nottebäcks kyrka får inte förändras invändigt.Foto: ARKIVFOTO

Det är åtskilliga år sedan kyrkorådet i Nottebäck ansökte om tillstånd till en ombyggnad av Nottebäcks kyrka för att göra en handikappanpassad toalett och ett samlingsrum.

Kyrkan är byggd 1832 och är en av de så kallade Tegnérkyrkorna. Nottebäcks kyrka har av Riksantikvarieämbetet klassats som synnerligen bevaransvärd eftersom den är så gott som orörd och det är anledningen till att samfälligheten inte fått tillstånd att göra invändiga förändringar. På 1990-talet gjordes en viss renovering av kyrkan. Redan då sökte man tillstånd för att få bygga en toalett men det blev avslag både av länsstyrelsen och i högre instans. Drygt tio år senare togs frågan upp på nytt. Kyrkorådet har begärt att få göra en inbyggnad under läktaren för att där bygga ett mindre samlingsrum och en handikappanpassad toalett. Länsstyrelsen har sagt nej. Ärendet har nu överklagats till högsta instans, men också Regeringsrätten säger nej.

Annons

– Ofattbart, säger kyrkonämndens ordförande Anita Malmquist. Det är tydligen så att vår tid inte ska sätta några avtryck i historien. Om vi inte kan använda kyrkan är det lika bra att museet tar hand om den.

På mellanområdet Norrhult-Klavreström invigdes i september Kyrkans hus. Lokalerna används till församlingsverksamhet och för gudstjänster men eftersom Nottebäcks kyrka inte har någon toalett måste man också behålla det tidigare församlingshemmet som ligger nere vid kyrkan.

Anita Malmquist har svårt att förstå Regeringsrättens nej till önskemålet, särskilt som andra kyrkor har fått modernisera.

I sitt beslut föreslår Regeringsrätten att man i stället för en ombyggnad av kyrkan gör en ny byggnad utanför där en handikappanpassad toalett kan inrymmas.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons