Ska skolan digitaliseras?

Elever i årskurs nio på Åsedaskolans högstadium ställer frågor till politiker inför valet.
Tredje frågan handlar om digitalisering på skolan.
UPPVIDINGE • Publicerad 4 september 2018

Tredje frågan i Smålandspostens elevenkät till politikerna lyder "Hur viktigt är det för ditt parti att alla elever har tillgång till en egen dator?"

Klass 9C på Åsedaskolan undrar varför man har valt att ge högstadieelever i Älghult en egen dator, men inte i Åseda? Särskilt som att tillgången till datorer på Åsedaskolan är mycket undermålig, och att eleverna förväntas använda sig av digital teknik i undervisningen.

Sam Lindqvist säger att för egen del behöver han ingen personlig dator, men på skolan behövs det en ordentlig digital uppdatering.

– Vi har ett projekt nu i bilden att vi ska göra en form av video, och det går inte så bra, för de datorerna som finns är verkligen inte bra heller, säger han.

Sam Lindkvist, 9C.
Sam Lindkvist, 9C.
”– Vi har ett projekt nu i bilden att vi ska göra en form av video, och det går inte så bra, för de datorerna som finns är verkligen inte bra heller, säger han. Sam Lindkvist, elev i 9C på Åsedaskolan.”

Det framgår att även lärarna har begränsad tillgång till datorer.

Philip Kindblad säger att skolarbetet skulle kunna bli mer effektivt om det fanns tillgång till datorer.

– Vi använder ju Google drive så att allt lagras på molnet, så då hade det varit bra att kunna använda datorer på skolan också, så man kan jobba i elevhallen. Det är ju inte speciellt bra att skriva en svenskuppsats på telefonen.

Israa Nejmedin resonerar att i dag måste de förlita sig på att det finns en dator i det egna hemmet.

– Alla har inte råd, så jag förespråkar personliga datorer. Om man inte har dator hemma, hur ska man göra då när skolan ger oss uppgifter som ska göras på dator? Så tänker jag, säger Israa.

Hon tillägger att en personlig dator också hade underlättat för nyanlända elever, så de har lättare att översätta nya ord.

Samtliga tio partier som fick frågorna har svarat.

Annika NiquetSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.