1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Släkting gick bet på miljonarv

En avliden person lämnade en gård och cirka sex miljoner kronor efter sig. En släkting ville köpa gården till taxeringsvärdet, men ansökan till Kammarkollegiet kom in för sent.
Hela arvet tilldelades Allmänna arvsfonden.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

När en person i Uppvidinge kommun avled för några år sedan önskade denne att delar av arvet på nästan sex miljoner skulle gå till olika föreningar i trakterna. Personen hade inga egna barn och ville därför att arvet skulle gå till bland annat Kexholms SK, Näshults Idrottsförening, Näshults Hembygdsförening och även Smålands Skogskarlas klubb i Skruv.

Gården som den avlidne ägde hade funnits i släkten sedan början av 1700-talet. En avlägsen släkting tyckte det var synd att gården skulle tillfalla Allmänna arvsfonden och inte längre finnas inom familjen. Släktingen skickade in en ansökan till Kammarkollegiet men önskan om att få köpa gården till taxeringsvärdet, värderat till cirka 2,5 miljoner kronor. I motiveringen skriver släktingen att det skulle kännas bra om gården fick stanna inom släkten. Gården var inte välskött och det fanns mer att önska vad det gällde skötseln av skogen.

Men detta tyckte inte Kammarkollegiet, som avvisade ansökan med motiveringen att den kom in för sent. Den aktuella ansökan kom in nästan två år för sent och enligt kollegiet ska alla ansökningar som kommer in för sent avvisas. En liknande ansökan om arvsavstående ska göras senast tre år efter dödsfallet.

Enligt bouppteckningen hade den avlidne efterlämnat hela arvet till Allmänna arvsfonden och också satt dem som arvinge och enda dödsbodelägare.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.

Sommarbilagan 2020

Badsugen? Smålandsposten listar de bästa badstränderna - kommun för kommun

Oavsett om du befinner dig i länets södra delar eller i de nordligaste Uppvidingeskogarna så finns det alltid ställen för ett svalkande dopp. Smålandsposten listar några av de bästa badplatserna i länet.