unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Släkting gick bet på miljonarv

En avliden person lämnade en gård och cirka sex miljoner kronor efter sig. En släkting ville köpa gården till taxeringsvärdet, men ansökan till Kammarkollegiet kom in för sent.
Hela arvet tilldelades Allmänna arvsfonden.
Hela arvet tilldelades Allmänna arvsfonden.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

När en person i Uppvidinge kommun avled för några år sedan önskade denne att delar av arvet på nästan sex miljoner skulle gå till olika föreningar i trakterna. Personen hade inga egna barn och ville därför att arvet skulle gå till bland annat Kexholms SK, Näshults Idrottsförening, Näshults Hembygdsförening och även Smålands Skogskarlas klubb i Skruv.

Gården som den avlidne ägde hade funnits i släkten sedan början av 1700-talet. En avlägsen släkting tyckte det var synd att gården skulle tillfalla Allmänna arvsfonden och inte längre finnas inom familjen. Släktingen skickade in en ansökan till Kammarkollegiet men önskan om att få köpa gården till taxeringsvärdet, värderat till cirka 2,5 miljoner kronor. I motiveringen skriver släktingen att det skulle kännas bra om gården fick stanna inom släkten. Gården var inte välskött och det fanns mer att önska vad det gällde skötseln av skogen.

Men detta tyckte inte Kammarkollegiet, som avvisade ansökan med motiveringen att den kom in för sent. Den aktuella ansökan kom in nästan två år för sent och enligt kollegiet ska alla ansökningar som kommer in för sent avvisas. En liknande ansökan om arvsavstående ska göras senast tre år efter dödsfallet.

Enligt bouppteckningen hade den avlidne efterlämnat hela arvet till Allmänna arvsfonden och också satt dem som arvinge och enda dödsbodelägare.

Läs mer