Socialchefen blir ny kommunchef

Kommunchef ersätter kommundirektör i Uppvidinge. Nuvarande socialchefen Pär-Olof Ekelund tillträder i juni som kommunchef.
Uppvidinge • Publicerad 17 mars 2010

Efter att kommundirektör Ulf Bardh i början av december fick lämna sin tjänst i Uppvidinge har kommunen utrett hur den nya kommunledningsförvaltningen ska se ut och vilken typ av chefstjänst som behövs. Under tiden har Anders Roselius, tidigare kommunchef i Lessebo, varit tillförordnad kommundirektör på halvtid. En konsult har hyrts in av kommunen för att göra intervjuer med cheferna i kommunförvaltningen och för att kartlägga den kompetens som finns. Anders Roselius har därefter arbetat fram ett förslag till hur organisationen ska se ut i fortsättningen. Någon ny kommundirektör tillsätts inte. Det blir i stället en kommunchef som blir kommunens ledande tjänsteman och det blir socialchef PO Ekelund som tar över.

– Skillnaden i arbetsuppgifter blir inte så stor, och det är ingen skillnad i ansvarsområde utan mera fråga om en titel, säger kommunalrådet Åke Carlson (c).

Som tidigare blir kommunchefen chef över fyra förvaltningar, socialförvaltning, barn- och utbildningsförvaltning, miljö- och byggförvaltning och kommunledningsförvaltning. Till kommunchefen knyts en stab av tre personer, en som ska arbeta med planering och utredning, en näringslivsutvecklare och en informatör. Tjänsten som planerare och utredare är den som Lars-Göran Elm tidigare haft och som nu återinrättas. Efter hans pensionering har kommunen köpt en del konsulttid för att klara arbetet.

– Nu har vi bland annat en upphandling med länstrafiken på gång plus arbetet med översiktsplanen och därför inrättar vi tjänsten på nytt.

Enligt Åke Carlson ska även informationssidan förstärkas och bland annat ska kommunalråden få tid för annat arbete.

– Vi har fått synpunkter från revisorerna att vi inte är tillräckligt aktiva. Det är mycket få av kommunstyrelsens ärenden som har initierats av oss själva.

1 juni byter PO Ekelund jobbet som socialchef mot kommunchef.

– Efter 13 år känns det intressant att hitta på något annat. Jag fick en fråga om jag var intresserad och sedan har vi diskuterat i några omgångar tillsammans. Det finns en samsyn i mycket och det känns väldigt bra och jag ser fram emot detta.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.