Spaljisten expanderar igen

Spaljisten i Åseda gör ännu en stor investering och planerar för en ny produktionslokal i höst. Nästa år kan det bli tal om nyanställningar.
Uppvidinge • Publicerad 24 augusti 2012
bygger ut Spaljisten i Åseda bygger ut för tredje året i rad.
bygger ut Spaljisten i Åseda bygger ut för tredje året i rad.Foto: Lillian Petrovski

Det är tredje året i rad som planmöbeltillverkaren Spaljisten bygger ut. 2010 utökades med maskiner och produktionslokaler för 125 miljoner kronor. Under 2011 gjordes en investering på 25 miljoner kronor i en ny packhall och nya packmaskiner.

Nu är det dags för ny utbyggnad, en produktionslokal på 2 430 kvadratmeter som ska byggas ihop med en redan befintlig lokal.

– Det är oerhört roligt att en svensk möbeltillverkare stärker sina positioner på den globala marknaden och dessutom mitt i en världsomspännande lågkonjunktur, säger vd:n Mårten Blikstad.

Han berättar att utbyggnaden har att göra med att bolaget fått utökade order på både befintligt sortiment och på nya produkter.

Enligt Mårten Blikstad går det alltmer mot att förädla produkterna och han berättar att de nya beställningarna handlar om mer kompletta möbelserier, bland annat väggskåp och tv-bänkar.

Den nya investeringen som också inkluderar ny maskinutrustning handlar om 25 miljoner kronor. Expansionen de senaste åren har lett till att Spaljisten kunnat öka omsättningen rejält.

Under 2010 ökade omsättningen med 110 miljoner kronor, vilket motsvarade 35 procent. Men den nya satsningen beräknas omsättningen öka med ungefär 25 procent, och Mårten Blikstad tror på en fortsatt stadig tillväxt.

– Men man vet ju aldrig hur framtiden blir med tanke på hur det ser ut i Europa.

Den nya industribyggnaden är planerad att börja byggas under hösten. Företaget har i dag 130 anställda. Till våren kommer det också att bli aktuellt med nyanställningar på produktionssidan.

– Hur många det blir vet vi inte i nuläget, men vi vet att det kommer att leda till fler arbetstillfällen i Åseda, säger Mårten Blikstad.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.