Spårkryss kan bli utsmyckning

Det gamla spårkrysset kan komma att bli en konstnärlig utsmyckning i Åseda. Förslaget kommer från kulturgruppen inom Offensiva Åseda och från deltagarna i en kulturcirkel. Nu ska kommunstyrelsens arbetsutskott ta ställning.
Uppvidinge • Publicerad 27 mars 2010

På järnvägsområdet i Åseda fanns tidigare en korsning mellan normalspåret och smalspåret i samma nivå, ett spårkryss som var en världsunik konstruktion. När smalspåret mellan Åseda och Växjö lades ned togs spårkrysset om hand av frivilliga krafter, för att det eventuellt så småningom skulle kunna placeras tillsammans med andra minnesmärken från järnvägsepoken. Ett minnesmärke är en vändskiva för loken som körde på smalspåret. Denna finns i järnvägsparken och där tänker sig cirkeldeltagarna att smalspårskrysset också ska placeras, tillsammans med en skylt. Man vill också att det görs en blomplantering i mittrutan av krysset, och föreslår strimsporre och ”rallarrosor”, eftersom det var blommor som följde rallarna i spåren.

Offensiva Åseda och deltagarna i konstverkscirkeln vill ha hjälp av Uppvidinge kommun att få spårkrysset på plats i parken. Kommunstyrelsens arbetsutskott ska nästa vecka ta ställning till förslaget.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.