Annons

Sverigedemokraterna föreslår politisk lösning

Sverigedemokraterna meddelar att de stöttar en rödgrön allians i Uppvidinge. De har tagit fram ett förslag om vilka som skulle kunna få olika positioner, enda kravet är att beslutet om förskolans placering i Åseda rivs upp.
Uppvidinge • Publicerad 18 september 2014

– Vi är valda av 15,4 procent och vi lever i en demokrati och tar lika mycket ansvar i kommunen som de rödgröna eller alliansen gör. Vi har inte ställt oss på vallistorna för att komma in i kommunen och sitta på en kant och inte säga något, säger sverigedemokraten Anders Ljungkvist. Vi har fått förtroendet av våra väljare och det vill vi förvalta.

I förslaget vill Sverigedemokraterna att Socialdemokraterna med flest mandat ska ta kommunalrådsposten genom Camilla Ymer. Miljöpartiet ska ta vice kommunalråds- och ordförandeposten i kommunstyrelsen genom Kent Helgesson eftersom han har god erfarenhet inom politiken, och att S och MP ska samarbeta på riksplanet.

Annons

Landsbygdspartiet oberoende i Uppvidinge ska fungera som specialkompetens inom energi- och vindkraftsutbyggnaden. Vänsterpartiet bör ingå, om de stöttar vindkraftsmotionen som Socialdemokraterna lagt fram att bara etablera inom riksintresse. Sverigedemokraterna själva ställer upp på detta om kommunfullmäktige på nytt tar upp frågan om förskolans placering i Åseda.

Men Socialdemokraternas Camilla Ymer är inte positiv till förslaget.

– Jag säger som jag sagt tidigare, Socialdemokraterna har inte stängt några dörrar utom en, och den är gentemot Sverigedemokraterna.

Om inte Socialdemokraterna ändrar sig finns bara ett alternativ, enligt Anders Ljungkvist.

– Kommer inte de andra två sidorna överens i kommunen så är vi starka vågmästare om ingen vill samarbeta med oss.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons