Uppvidinge kommun går 19 miljoner plus

Uppvidinge kommuns ekonomiska resultat i år blir betydligt bättre än väntat. I stället för 5,2 miljoner kronor enligt budget ser resultatet ut att bli 19 miljoner plus.
Uppvidinge • Publicerad 16 augusti 2012

– Lysande, säger kommunalrådet Åke Carlson (C) när han presenterar siffrorna efter kommunstyrelsens möte.

När budgeten antogs i november 2011 var det med ett förväntat plusresultat på 5,2 miljoner kronor för 2012. Resultatplanen nu ser betydligt bättre ut, den visar ett plusresultat som hamnar på 19 miljoner kronor. Det förbättrade resultatet beror främst på att kommunen fått tillbaka åtta miljoner kronor för att ha betalat för hög avgift för sjukförsäkring för personalen. Kommunens försäljning av den så kallade Hydrofastigheten påverkar också resultatet med fyra miljoner kronor.

– Det handlar alltså om engångsposter, säger Åke Carlson och påpekar att överskottet inte ska användas till konsumtion, men att det kan komma att användas till att sänka skulder plus till investeringar som ska göras.

Befolkningsprognosen ser dock inte lika positiv ut för kommunen. Befolkningen har minskat med fler än vad som beräknats i budgeten och det gör att kommunen tappar fyra miljoner kronor i skatteutjämningsbidrag.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.