Annons

Uppvidinge näst bäst i Kronoberg

Uppvidinge är den näst bästa skolkommunen i Kronobergs län enligt lärarförbundet senaste skolrankning. Nu siktar kommunen ännu högre.
Uppvidinge • Publicerad 4 september 2014

– Det är ju roligt i sig, men vi har ju ambition att bli den bästa skolan i länet, säger Torbjörn Gustafsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Nu var det ju bara någon poäng som skilde.

Bland Sveriges 290 kommuner hamnar Uppvidinge på 56:e plats och Ljungby är den enda kommun i länet som lyckades bättre i skolrankningen på plats 55. Rankningen baseras på 14 kriterier och statistik är från Skolverket, SCB men även SKL och lärarnas samverkansråd.

Annons

– Vi tittar lite mer på SKL:s ranking som bara mäter kunskapsresultaten hos eleverna. Lärarförbundets rankning är lite mer ur lärarsyvinkel bästa skola men det är såklart viktigt att ligga bra till i den rankingen också, säger Torbjörn Gustafsson.

Om man jämför med förra året har kommunen tagit ett rejält lyft, från plats 188 till 56.

– Anledningen att vi hamnade så lågt förra året var att det var att de fackligt förtroendevalda hade missat att svara vilket gjorde att vi hamnade lågt, säger han.

Vad ska ni göra för att leva upp till ert mål att bli bäst i länet?

– Jag tror vi måste fortsätta att prioritera ledarskapet så att det fungerar på ett bra sätt. Från att motivera elever att ta ansvar, lärarnas ledarskap i klassrummet till att politiker och ledning tar sin del av ansvaret, säger Torbjörn Gustafsson.

Dick Kardell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons