Uppvidinge vill bli pilotkommun

Kommunalrådet Åke Carlson (C) vill att Uppvidinge kommun får bli en pilotkommun för integ­ration.
– Vi klarar av att göra det jobbet mycket bättre själva, säger han.
Uppvidinge • Publicerad 17 augusti 2013

Tills för några år sedan var det en kommunal angelägenhet att ansvara för integrationen av kommunplacerade flyktingar som beviljats uppehållstillstånd. Men i dag är det arbetsförmedlingen och Migrationsverket som ansvarar för integrationen.

– Vi skulle gärna vilja ta tillbaka det uppdraget, för vi anser att vi gjorde det bättre. Det vore roligt om Uppvidinge kunde få bli en försökskommun, säger Åke Carlson.

Frågan var uppe på senaste kommunstyrelsemötet, där också flyktingfrågan totalt, diskuterades.

Kommunstyrelsen beslöt att det ska bildas en arbetsgrupp med politiker och en med tjänstemän, som ska utreda flyktingfrågan och ta fram ett förslag på hur kommunens framtida inställning ska vara.

– Vi vill ju minska på antalet kommunplacerade men även på antalet asylsökande. Och därför behöver vi ett bra underlag att lägga fram när vi ska påverka politiken på riksplanet. Riksdagspolitikerna har svårt att förstå det här, för till Stockholm kommer ju inga flyktingar, säger han.

Uppvidinge kommun hade tidigare ett avtal med Migrationsverket om att ta emot 40 kommunplacerade flyktingar per år. Kommunen ­sänkte sedan antalet till 25, och ville när ett nytt avtal skulle skrivas endast ta emot 20.

– Migrationsverket har inte accepterat vårt förslag och trots att vi i dag inte har något avtal har Migrationsverket kommunplacerat 83 flyktingar i Uppvidinge i år!

– I Migrationsverkets lägenheter för asylsökande bor det dessutom i dag 186 personer som har fått uppehållstillstånd men inte kommunplats. Även för dessa är kommunen tvungen att ordna skolplatser till exempelvis. Det här är ohållbart i längden. Bara över sommaren fick Älghultsskolan 35 nya elever.

Åke Carlson konstaterar att det statliga bidraget för skolplatser är alldeles för litet.

– Vi får 56 000 kronor och det bygger på att staten tror att det handlar om skolplatser i margi­nalen; det kostar ju inte så mycket mer att stoppa in en elev till i en klass. Men när det blir fråga om så många som det gör så är kostnaden en helt annan. Snittkostnaden i år för en elev är 86 000 kronor.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.