Annons

Valduell i Lenhovdas Borgen

Hur ser det ideala Uppvidinge ut, inte minst vad beträffar bostäder? Det var ämnet som togs upp när de två största partierna i kommunen gjorde upp i valduellen i Borgen.
Uppvidinge • Publicerad 10 september 2014
Medverkande på valduellen var socialdemokraterna Jan Wernström, Camilla Ymer, Lars Erik Hammarström, centerpartisterna Åke Carlson, Ingrid Hugosson, Thomas Lindberg och moderator Lena Gustafsson.
Medverkande på valduellen var socialdemokraterna Jan Wernström, Camilla Ymer, Lars Erik Hammarström, centerpartisterna Åke Carlson, Ingrid Hugosson, Thomas Lindberg och moderator Lena Gustafsson.Foto: Dick Kardell

– Om vi leker med tanken att ni får fullt mandat och får göra precis som ni vill, hur ser ert ideala Uppvidinge ut då? Den frågan inledde moderator Lena Gustafsson valduellen med efter politikernas inledningsanföranden.

På plats för att debattera från Socialdemokraterna var Camilla Ymer, Jan Wernström och Lars Erik Hammarström. Centerpartiet representerades av Åke Carlson, Ingrid Hugosson och Thomas Lindberg.

Annons

Först att besvara frågan i Borgen i Lenhovda i går kväll var Jan Wernström (S).

– Man vill ha den lilla attraktiva kommunen där alla vill bo. Här finns det de inte har i städerna, vi har livskvalitet vilket är viktigt. Sen kan man önska att vi hade mer flotta bostäder som det nyinvigda här i Lenhovda så vi har något att locka med.

– Jag skulle vilja se ett Uppvidinge där männi­skor inte kommer i kläm, där man inte trillar mellan stolarna, därför alla samarbetar runt individen i stället för att individen springer runt, sade Camilla Ymer (S).

Lena Gustafsson lämnade ordet vidare till Åke Carlson (C).

– Jag ser ett drömsamhälle där man arbetar och bor väldigt nära, vi är klimatneutrala, har bra skolor, odlar i våra trädgårdsland. Alla är uppkopplade med fiber och har förmodligen ganska låg skatt. I stor utsträckning ett ganska självförsörjande samhälle.

– Det finns inte lägenheter till våra nya medborgare och dessutom flyttar vissa av våra ungdomar till Växjö för att det finns en uppfattning att det inte finns några tomma lägenheter i Uppvidinge. Vi politiker tillsammans måste göra någonting kring vårt boende, sade Thomas Lindberg (C).

Och boendefrågan var ett av de ämnen som Lena Gustafsson valde att ta upp.

– Vi behöver se över bostadsfrågan framför?allt på hyressidan, vi ligger efter där så det måste vi ta tag i, sade Camilla Ymer.

– Vi har byggt sex nya lägenheter på 25 år och vi har inte brist på bostäder, men på hyresrätter som Camilla säger och vi berörde på kommunstyrelsen frågan om vi skulle kunna köpa villor och hyra ut till riktigt stora familjer, sade Åke Carlson.

Runt 50 personer var och lyssnade på valduellen varav en stor del var politiker. Det var en del gnabb partierna emellan bland annat inom skolfrågan, där Smålandsposten redan tidigare redogjort för partiernas olika synpunkter. Samtidigt var de ense i många frågor.

Dick Kardell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons