Annons

Vattnet tillbaka i Lenhovda

Inom ett par veckor ska Uppvidinge kommun laga den stora vattenläckan i Lenhovda.
I dag är det dock bara kommunens eget reningsverk som är utan vatten.
Uppvidinge • Publicerad 6 december 2010

Den sträcka där läckaget skedde är bortkopplad. Vattnet får ta andra vägar fram till hushållens kranar, och därför behöver kommunen inte stressa med lagningen.

– Reningsverket saknar dricksvatten och vatten till toaletten, så det får vi köra dit . Men alla andra har vatten i Lenhovda, förklarar tekniske chefen Staffan Åberg.

Annons

Den ledning som sprang läck för en dryg vecka sedan var en gjutjärnsledning

– Det är den kraftigaste ledningstyp vi har i våra vattenledningsnät med en diameter på 200 millimeter. Så det var inte konstigt att det försvann mycket vatten, säger Staffan Åberg.

Läckan lokaliserades efter några dagar till en punkt 200 meter söder om fyrvägskorsningen vid Statoil. Ledningen ligger nära vägen.

– Jag räknar med att vi kommer igång med lagningsarbetet nästa vecka, eller veckan därpå, säger Staffan Åberg.

Han gör bedömningen att det är marksättningar, som knäckt röret.

– Det kan finnas ställen där rören ligger i dåligt material och helt enkelt rostar sönder men det är det inte frågan om här, tror jag.

Vattenförbrukningen i Lenhovda ligger normalt på 20-25 kubikmeter i timman. När läckaget pågick gick det åt 80 kubikmeter.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons