Annons

Han vill leda Centern efter nästa val: ”Vi behöver en C-vitamininjektion”

Patrik Davidsson (C) kandiderar till nytt förstanamn för Centerpartiet i Uppvidinge.
Ett stort beslut som har fått växa fram under hösten, menar han
Uppvidinge • Publicerad 1 november 2017
Patrik Davidsson kandiderar som nytt toppnamn för Centerpartiet i Uppvidinge.
Patrik Davidsson kandiderar som nytt toppnamn för Centerpartiet i Uppvidinge.Foto: Annika Niquet

– Jag tycker att man ska fundera väldigt noga eftersom det är ett stort ansvar. Jag vet inte hur framtiden kommer se ut men jag har i alla fall bestämt mig för att kandidera och jag kommer att söka partimedlemmarnas stöd att bli förstanamn, säger Patrik Davidsson.

Det var under onsdagsmorgonen som Patrik Davidsson offentliggjorde sina planer på att kandidera. Som Smålandsposten tidigare har berättat har Åke Carlson (C) bestämt sig för att inte kandidera till nästa val, vilket möjliggör för ett nytt toppnamn inom paritet.

Annons

Patrik Davidsson menar att förutsättningarna för att kliva fram har förändrats under året, dels med tanke på den senaste tidens turbulens inom kommunen. Han vill se en öppenhet mellan politikerna och partierna i de svårare frågorna, och en mix i samarbetet mellan unga politiker och de äldre med mer erfarenhet.

– Jag har inte trivts i det politiska klimatet som har varit i kommunen. Vi behöver en betydligt mer öppen organisation och ett bättre samarbetsklimat både mellan partierna och mellan politiker och tjänstemän. VI behöver också ett bättre ansvarstagande, säger Patrik Davidsson och fortsätter:

– Vi behöver ett jädra anamma, det vi beslutar ska vi verkställa. Vi behöver en c-vitamininjektion. Sen står vi inför stora utmaningar i Uppvidinge, det är ingen dans på rosor. Därför har jag behövt fundera ganska länge.

Han berättar om ett exempel från tisdagens kommunfullmäktige i Lenhovda, där en invånare hade frågor kring ett beslut som fattades i maj, men som inte har verkställts ännu.

– Och det gör att man skäms. Vi behöver ha in ny energi i organisationen och ett tydligt ledarskap att de beslut vi fattar också verkställs, säger Patrik Davidsson.

Att Patrik Davidsson fortfarande är ung ser han inte som ett hinder. 24-åringen har varit aktiv inom politiken i drygt 10 år och ser sin ålder mer som en möjlighet. Han har tidigare suttit på olika förtroendeuppdrag både regionalt, nationellt och inom centerpartiets ungdomsförbunds högsta ledning. Dock vill han inte jämföra sin erfarenhet med politiker som har varit med under en betydligt längre period.

– Jag har andra ögon än vad de äldre har, men det handlar inte om att jag går ut och petar de äldre, vi behöver jobba tillsammans. Jag har mycket energi , en vilja och ett engagemang som jag är beredd att ge, säger han.

Han beskriver den senaste tidens missnöje och turbulens inom kommunen som ett politisk käbbel där politikerna har ägnat sig alldeles för mycket åt att hänga ut tjänstemän under kommunfullmäktige än att ta sitt politiska ansvar.

– Det är vi politiker som är ytterst ansvariga, man kan aldrig skylla på tjänstemän. Det blir onödiga konflikter. Vi är en trött organisation efter allt käbbel som har varit. Vi har tjänstemän som har slutat och som vi inte har rekryterat klart. Jag vill ha lugn och ro inom politiken men också en tydlighet.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons