”Vi mår alla ganska dåligt efter det här”

Bundna och med tejpade munnar lämnade rånarna de båda kassörskorna på Konsum i Lenhovda. Polisen jobbar nu intensivt för att försöka spåra männen som utförde måndagskvällens brutala butiksrån.
Uppvidinge • Publicerad 3 mars 2010
I måndags kväll, efter stängningsdags, rånades Konsum i Lenhovda av två personer som gömt sig i butiken.
I måndags kväll, efter stängningsdags, rånades Konsum i Lenhovda av två personer som gömt sig i butiken.Foto: 
personalen får stöd
personalen får stödFoto: 

- Vi mår alla ganska dåligt efter det här. Allra värst är det förstås för de drabbade kassörskorna, säger butikschef Lennart Stjärnebring.

Rånarna gjorde dock ett stort misstag som kan bli avgörande. Efter rånet tog de av sig luvorna utanför Konsumbutiken och blev då iakttagna av maken till en av kassörskorna. -Mannen väntade i en bil och tyckte att det dröjde länge innan kassörskan kom. Han såg då rånarna och blev själv hotad för att inte kunna följa efter dem.

Det var maken som sedan upptäckte de båda bundna kassörskorna och larmade polisen klockan 20.19.

I går höll Konsum stängt mellan klockan elva och halv två för att de anställda skulle kunna prata om det inträffade.

-Alla som vill ha experthjälp för att hantera detta kommer att få det. På torsdag kommer personal från företagshälsovården för att ytterligare prata om rånet och fånga upp reaktioner som kan komma efteråt, säger Lennart Stjärnebring.

Butiken stängde klockan 20 på måndagskvällen och rånarna valde att slå till efter stängningsdags. Rånarna hade gömt sig inne i butiken och en av kassörskorna överrumplades och bands vid frysdiskarna.

-Samtidigt tejpade den andre rånaren händerna på kassörskan som var vid kassan. Hon föstes ut till kassaskåpet och rånarna fick med sig en mindre summa pengar samt lotter.

-Det här rånet var välplanerat och rånarna måste ha varit här inne förut. De frågade efter pengar på knagglig engelska med brytning.

Kriminalinspektör Börje Svensson vid Kronobergspolisen säger att båda rånarna var maskerade med luvor och beväpnade med knivar.

-Efter rånet lämnade de butiken via en bakdörr. En bit därifrån väntade en mörk mindre personbil på dem, konstaterar Börje Svensson som vill komma i kontakt med alla personer som befann sig inne på Konsum eller utanför runt stängningsdags.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.