Vigselförrättare ska utses

Thorleif Torstensson i Nottebäck är ensam om att förrätta borgerliga vigslar i Uppvidinge. Nu söker kommunen någon mer för uppdraget.
Uppvidinge • Publicerad 28 augusti 2012

Under många år var Gun Alexandersson från Marhult och Carl-Werner Petersson från Åseda borgerliga vigselförrättare i kommunen. 2008 togs frågan upp om att kommunen skulle utse någon mer eftersom båda två hade passerat pensionsåldern. I många kommuner är det kommunala tjänstemän och kommunalråd som är vigselförrättare men i Uppvidinge ville man fortsätta att ha två icke politiskt aktiva personer. Valet föll på Thorleif Torstensson och Britt-Marie Konradsson. Efter att Britt-Marie Konradsson för en tid sedan avsade sig uppdraget är Thorleif Torstensson nu ensam om sitt uppdrag.

Någon stor efterfrågan är det inte på borgerliga vigselförrättare, säger kommunchef P-O Ekelund.

– Jag har inte fått någon förfrågan på två år.

Trots det vill man att det ska finnas två som har uppdraget. Centerpolitikern Monica Bylow, som nyligen gick bort, hade fått förfrågan och kontakt hade också tagits med länsstyrelsen. Men enligt P-O Ekelund finns det fler som har visat intresse.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.