Vitthults fåglar tillgängliga

– Nu är det viktigt att vi hjälps åt att sprida kännedom om den här anläggningen, sade Jan Karlsson, när det handikappanpassade fågeltornet i Vitthult invigdes under tisdagseftermiddagen.
Uppvidinge • Publicerad 19 maj 2010
Annika Bladh från länsstyrelsen som bekostat
Annika Bladh från länsstyrelsen som bekostatFoto: Stewe Jonsson
Fågeltornet är byggt ut mot den våtmark som återstår av det som en gång var sjön Träholmasjön.
Fågeltornet är byggt ut mot den våtmark som återstår av det som en gång var sjön Träholmasjön.Foto: Stewe Jonsson
Snickaren Per Gustavsson och Lorentz Ärleskog från Farmartjänst kokade kaffe på björkved.
Snickaren Per Gustavsson och Lorentz Ärleskog från Farmartjänst kokade kaffe på björkved.Foto: Stewe Jonsson
Jan Karlsson, verksamhetsledare vid Handikappades Idé och Kunskapscenter i Växjö, höll invigningstalet. Foto: Stewe Jonsson
Jan Karlsson, verksamhetsledare vid Handikappades Idé och Kunskapscenter i Växjö, höll invigningstalet. Foto: Stewe JonssonFoto: Stewe Jonsson

Jan Karlsson är verksamhetsledare vid Handikappades Idé och Kunskapscenter i Växjö, som bistått länsstyrelsen och Skogsstyrelsen med goda råd under uppförandet av det nya fågeltornet.

Han poängterade i sitt invigningstal hur viktigt det är att alla människor kan komma ut i naturen och få njuta av den. Men han konstaterade att det inte är alldeles säkert att alla gör ett försök, och att det därför är av största vikt att handikapporganisationer, myndigheter och andra hjälps åt att sprida information om de anläggningar som finns.

– Det är annars kanske så att många som har en funktionsnedsättning sänker kraven på vilken kvalitet fritiden ska ha. Men naturen är till för alla, sa han.

Vid invigningen medverkade även Annika Bladh, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen med ansvar för naturreservaten. Hon kunde bland annat berätta att det i dag finns fem naturreservat i länet som handikappanpassats: Bjurkär och Taglamyren i Alvesta kommun, Helgö i Växjö kommun samt Libbhults ängar och Vitthult i Uppvidinge.

När det gäller Vitthult ska det sägas att området vid Träholmasjön där fågeltornet finns, är ett naturreservat under bildande. Det kommer för övrigt att tillsammans med de närliggande reservaten Vitthults urskog och Tängsjö fly bilda ett sammanhängande reservatområde på cirka 1?000 hektar.

Fågeltornet har stått klart sedan i höstas, men från Skogsstyrelsens sida ville man gärna invänta våren och göken innan man invigde.

De första grävarbetena påbörjades hösten 2008. Förra våren började snickaren Per Gustavsson i samråd med Skogsstyrelsens Börne Thorstensson att bygga den handikappanpassade utsiktsplatsen, ett imponerande bygge helt i trä.

Tryckimpregnerat virke har man inte använt utan det mer miljövänliga alternativet med tjäroljad furu.

Fågeltornet är 1,5 meter brett och dess golvplan ligger två meter över marknivå. På tio meter lutar det en halv meter, vilket är helt enligt de krav som ställs. Totalt längd på bygget är 27 meter.

Markägare för Vitthults naturreservat är Naturvårdsverket, som löst till sig marken från statliga Sveaskog. Att Skogsstyrelsen är inblandad i projektet beror på att Skogsstyrelsen förvaltar alla naturreservat i Kronobergs län.

Från fågeltornet har man utsikt över Träholmasjön. Eller rättare sagt över det som en gång var Träholmasjön. I mitten av 1800-talet sänktes sjön för att man skulle få mer slåttermark och i dag är det som tidigare var sjö en våtmark, sedan dämmet som höll kvar en vattenspegel gick sönder någon gång på 70-talet.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.