Annons
Nyheter

De som lär sig svenska kan få bli medborgare tidigare

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) vill låta dem som lär sig svenska snabbt bli svenska medborgare tidigare. Men på ett par punkter är han och hans regeringschef oense. Som att Folkpartiet vill öppna för ökad anhöriginvandring genom att återinföra det som kallades sista länken.
Nyheter • Publicerad 3 september 2014
Erik Ullenhag besökte Växjö på tisdagen. Efter att ha talat inför studenter på universitetet och tjänstemän på regionförbundets konferens besökte han Folkpartiets valstuga på Storgatan.
Erik Ullenhag besökte Växjö på tisdagen. Efter att ha talat inför studenter på universitetet och tjänstemän på regionförbundets konferens besökte han Folkpartiets valstuga på Storgatan.Foto: Urban Nilsson
Foto: Urban Nilsson

Kostnaderna för flyktingmottagandet ska ses som en investering i framtiden. Det var integrationsminister Erik Ullenhags budskap när han besökte Växjö på tisdagen.

Om 20 år, siar han, kommer folk att undra hur det kommer sig att det gått så bra för Sveriges ekonomi? Hur vi klarade av att möta den demografiska utmaningen med en åldrande befolkning? Varför vi blev ett sådant framgångsland?

Annons

– Då kommer svaret att vara: Vi stod upp för mångfalden.

– Jag säger inte att vi ska ta emot flyktingar av ekonomiska skäl, vad jag säger är att ett land med stängda gränser blir fattigare på sikt.

Integrationsministern inledde sitt Växjöbesök hos studenterna på universitetet, där han föreläste hos Utrikespolitiska föreningen. Han höll en personlig ton och berättade bland annat att han försökt lära sig arabiska men bara kan säga ”Salam aleikum” och ”shukran”.

Han fortsatte sedan till konserthuset där han talade inför tjänstemän på Regionförbundet Södra Smålands konferens på temat ”Arbete istället för bidrag”.

När Alliansen tog över makten efter Göran Perssons S-regering för åtta år sedan var en av huvudfrågorna att utanförskapet skulle brytas. En del i detta arbete var etableringsreformen, som infördes 2010. Erik Ullenberg tycker att den har varit lyckad. Den nya modellen innebär tidigare kontakt med arbetsförmedlingen och ett system med etableringslotsar. Man har kommit bort från ”den omhändertagarmentalitet som tidigare rådde”. Nu har man ”jobbfokus från dag ett”, menar Ullenhag.

– Bemöts man som en människa som inte kan ta ansvar för sitt eget liv bryts man snabbt ned.

Du ger en positiv bild av utvecklingen. Trots detta visar undersökningar att utanförskapet ökar, din egen chef Fredrik Reinfeldt använder beskrivningar som ”att landet slits isär”.

– Det är dubbelt och det jag försöker berätta är dels den stora bilden, att för de flesta som kommit till Sverige de senaste 40–50 åren har det gått väldigt bra. Samtidigt är vår största social utmaning att bryta utanförskapet. Jag har statistik som visar att den tydliga jobblinje vi har börjar ge resultat även i utanförskapsområdena.

Du är ju liberal. Varför inte släppa det luddiga begreppet integration, det räcker väl att människor blir självförsörjande sedan får de leva vilket liv de vill?

– Enligt min mening har integrationen lyckats när en människa som flytt hit säger att det här är mitt land.

Annons

Varför måste man känna så, räcker det inte att ha sitt liv här just nu?

– Ja, är man väldigt liberal kan man säga så, men majoriteten har ett behov av att känna en tillhörighet till ett land. Det är en stor sak när man söker medborgarskap.

Vill du se en starkare koppling mellan rättigheter och medborgarskap?

– Jag skulle vilja se en språkbonus som innebär att om du snabbt lär dig svenska, och signalerar att du vill komma in i samhället, ska du kunna bli svensk medborgare något år tidigare.

Folkpartiet vill återinföra ”sista länken”, som togs bort 1997. Den gör det möjligt att till exempel ta hit en förälder som blivit ensam i hemlandet på ålderns höst.

Ser du några möjligheter att få gehör för ett förslag som öppnar för ökad anhöriginvandring, när du har en moderat regeringschef och en moderat migrationsminister som båda är emot förslaget?

– Vi har kommit en bit framåt i och med att vi har liberaliserat flyktingpolitiken under senare år. Lite på grund av att vi från regeringens sida kom i samarbete med miljöpartiet om de här frågorna. Jag är väldigt stolt över att vi fått en liberalare flyktingpolitik.

Moderaterna vill skärpa försörjningskraven för anhöriginvandring.

– Där är jag kritisk, det riskerar att splittra barnfamiljer.

Det är alltså två punkter där du som integrationsminister har en avvikande syn på frågor inom ditt område.

Annons

– Vi har fått ett otroligt bra gehör för integrationspolitiken, men vi är fyra olika partier med olika idéer. Det som jag tycker är otroligt fascinerande i det här samarbetet är att vi blir överens. Jag är för det mesta nöjd med resultatet.

I dag formuleras invandringsfrågan i hög grad av främlingsfientliga politiker, hur ska ni vinna frågan? Reinfeldt beskylldes för syndabocksretorik när han kopplade ökade flyktingkostnaderna till minskat reformutrymme?

– Jag blev rätt irriterad på socialdemokraterna. Att hävda det när vi som regering går ut och säger att vi ska fortsätta vara en humanitär stormakt, vi ber människor öppna sina hjärtan? man bli trött på politiken ibland?

Ni kunde kanske ha ställt kostnaden mot något annat, generös flyktingpolitik eller Jas?

– Vi har en kraftigt ökad asyltillströmning på grund av en trasig värld. Samtidigt kom det nyligen en undersökning som visar att 60 procent är positiva till att ta emot flyktingar på dagens nivå, eller fler, notera det. Den stora majoriteten sluter upp för att Sverige ska vara medmänskligt.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons