Annons
Nyheter

FP: Vi är i takt med väljarna – totalt sett

Alliansens Stefan Bergström (FP) står fast vid att det går att satsa på skolan – utan skattehöjning.
Socialdemokraterna gläds över resultatet av undersökningen – men vill inte likt Alliansen sätta ett krav på effektivisering.
Nyheter • Publicerad 9 september 2014
Alliansen har redan gjort stora satsningar på skolans område, menar Stefan Bergström (FP).
Alliansen har redan gjort stora satsningar på skolans område, menar Stefan Bergström (FP).Foto: Kerstin Haggren

Växjöborna säger ja till höjd skatt – om de vet att pengarna går till skolan. Resultatet i Smålandspostens opinionsundersökning som publicerades igår var tydligt. Frågan som ställdes var: ”Tycker du att kommunen ska höja skatten för att satsa på skolan”.

– Det är lite svårt att säga nej när frågan ställs på det sättet. Så jag är inte förvånad över att man svarar som man gör, säger Stefan Bergström.

Annons

Oppositionspartierna S, V och MP har lagt ett sådant förslag, medan den styrande alliansen vill satsa på skolan utan att ta till skattehöjning.

Går ni i takt med väljaropinionen?

– I den här specifika frågan gör vi kanske inte det. Men totalt sett, med vårt fokus på skolan, är vi i takt med väljarna, säger Stefan Bergström.

Som ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden vill han sätta de 51 miljoner, som en skattehöjning skulle ge, i proportion till de 1,8 miljarder kronor som den nya sammanslagna skolförvaltningen kommer att ha tillgång till.

– Jag kan förstå att kommuner med vikande befolkningsunderlag och dålig ekonomi hamnar i ett läge där man diskuterar skattehöjningar. Men Växjö är en expansiv kommun, med god ekonomi och med 800 miljoner på banken. Då är det svårt att motivera varför Växjö ska ha högre skatt än genomsnittskommunen.

Allianskollegan Rene Jaramillo (M), ordförande i gymnasienämnden, är inne på samma linje.

– Det här är ingen tävling om vem som vill satsa mest pengar. Det gäller istället att hitta de konkreta åtgärder som förbättrar resultaten. Genom att använda de pengar vi har kommer vi att fixa de utmaningar vi har framför oss.

Stefan Bergström tycker det är dags att använda lite av kommunens sparkapital för att via sociala investeringsfonder finansiera olika utvecklingsprojekt.

Vad ska man lägga pengarna på?

– Där tror jag vi är överens. Att tidigt sätta in resurser för barn med särskilda behov.

Annons

Under måndagen presenterade Socialdemokraterna i Växjö en rapport om skolan. Anledningen till rapporten var Växjös 104:e plats i Lärarförbundets nyligen presenterade ranking Bästa skolkommun. År 2004 låg kommunen på 8:e plats.

– Vi ser en trend. Vi borde ha förutsättningar, men har slarvat bort dem, sa oppositionsrådet Åsa Karlsson Björkmarker som presenterade rapporten tillsammans med skol- och barnomsorgsnämndens vice ordförande Martin Edberg.

Rapporten avslutades med det knippe åtgärder som S la fram i samband med förslaget om skattehöjningen, som kom innan­ sommaren: Maxtak i förskolan, fler lärare och tidiga insatser till barn i behov av särskilt stöd, bland annat. Det är dock ont om konkreta mål för exempelvis hur många lärare S vill nyanställa lokalt.

Finns det en risk att pengarna försvinner i ett svart hål?

– Det här är egentligen otroligt specifika mål. Antingen har man fler, färre eller lika många lärare. De som är svåra att mäta är till exempel tidiga insatser till barn i behov av stöd.

Martin Edberg vidareutvecklade:

– Ger vi ett rejält resurstillskott innebär det en högre grundbemanning. På vissa skolor behöver man anställa två specialpedagoger och på en annan skola fem extra lärare.

Något mål för effektivisering av befintlig verksamhet, likt Alliansen, har dock inte S.

– Vi tror att man kan effektivisera. Men vi har inget mål, och det är svårt att sätta. De tio miljoner kronor Alliansen vill spara finns det ingen konsekvensanalys av, sa Åsa Karlsson Björkmarker.

Båda två var nöjda med resultatet av Smålandspostens opinionsundersökning.

Annons

– Det är alltid en risk att gå ut med ett förslag om skattehöjning, men undersökningen gav oss ett gott stöd i den bedömning vi har gjort, sa Åsa Karlsson Björkmarker.

Läs mer om Smålandspostens väljarundersökning och fler kommentarer kring undersökning i dagens tidning.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons