Annons
Nyheter

Gunnar Nordmark toppar listan igen

Folkpartiet i Kronoberg har inte haft någon riksdagsplats på åtta år. Gunnar Nordmark hoppas ännu en gång på väljarstöd för en comeback. I genomgången av partierna har vi kommit fram till sjunde delen, om Folkpartiet.
Nyheter • Publicerad 9 september 2014
Gunnar Nordmark är ännu etta på folkpartilistan, yngre krafter flyger än så länge under radarn. ? Generellt är det svårt att hitta de politiskt engagerade men vi har dem. Jag tror att vi kommer att få se stora förändringar i partiet lokalt till valet 2018.
Gunnar Nordmark är ännu etta på folkpartilistan, yngre krafter flyger än så länge under radarn. ? Generellt är det svårt att hitta de politiskt engagerade men vi har dem. Jag tror att vi kommer att få se stora förändringar i partiet lokalt till valet 2018.Foto: Filip Sjöfors

Han har mer än 20 år i Växjöpolitiken med avbrott för en mandatperiod för tjänstgöring i riksdagen. En politisk överlevare som har lärt sig att skilja arbete och fritid åt. För jobbar gör han i Nybro kommun som högstadielärare, det är fritiden som ägnas åt politiken. Ett sätt att inte ständigt behöva känna sig så påpassad.

Hur stämmer det med din roll som offentlig politiker?

Annons

– Jag har tyckt det har varit så roligt att hålla på med politik. Det har varit roligt att uträtta saker, att få vara med och besluta och få saker genomförda. Det tror jag gäller de flesta politiker. Man vill göra saker som är bra för andra människor. Det spelar ingen roll vilket parti man tillhör och det är det som gör att jag respekterar nästan alla engagerade oavsett färg. Det är människor som vill förändra, förbättra och ta ett personligt ansvar.

Nästan alla?

– Där kan finnas de som suttit allt för länge som helarvoderade som glömt hur det är att inte vara heltidspolitiker. Där kan det bli lite fel tycker jag. Sen har vissa åsikter som jag har svårt att acceptera.

Att inte sitta för länge pratar du ofta om och sätter upp tidsgränser för dig själv. Det är hårda passningar, gäller det också till exempel Växjös kommunalråd Bo Frank?

– Det gäller för mig och andra gör andra val. Jag tror det är bra att man byter och inte gör exakt samma sak allt för länge. Två till tre mandatperioder sen ska man nog göra något annat.

Inför årets val lämnar Gunnar Nordmark kommunpolitiken men hoppas istället på större förtroende i den nybildade Region Kronoberg. Helst av allt hoppas han på en riksdagsplats, ett förtroende han fick i valet 2002 och ett uppdrag han inte tycker sig vara färdig med. Opinionssiffrorna ser inte lovande ut men ”man går aldrig ut och spelar en match om man tror at man ska förlora” som han säger själv.

Dina motioner och debatter i riksdagen handlade om asylpolitiken, näringslivet och skolan. Det var dina ämnen då, vill du tillbaka till dessa?

– Ja, men det handlade också om att man ger sig in på den arena som finns. I asylpolitiken fanns det flera orimliga fall, människor som hade jobb och ändå skulle slängas ut och det inte gick att få något permanent uppehållstillstånd. Nu ser vi sådana historier igen, familjer som har levt här länge, barn som varit här hela livet. Vi har lagstiftning och myndigheter som ska utföra detta men där hjärtat säger något helt annat.

Borde vi ha en generösare asylpolitik i Sverige?

– Jag tycker att vi ska tillämpa den vi har idag på ett generöst sätt. Jag tycker att man borde göra barnkonventionen till svensk lag. Vi måste ta betydligt större hänsyn till barnens bästa än idag. Det är orimligt att utvisa barn som i princip bara talar svenska och när alla deras aktiva minnen är av ett liv i Sverige.

Annons

Så fler borde få stanna?

– Av de skälen ja. Folk flyr hit för att de utsätts för krig, förtryck och tortyr och om man är ett demokratiskt land har man en skyldighet att ordna med skydd här. Det jag beklagar är att övriga Europa med undantag för Tyskland är oerhört snåla när det gäller detta. Det är hjärtskärande att höra att vi inte ska ta emot fler flyktingar från Syrien.

Borde även Växjö ta emot fler än idag?

– Ja, har man den uppfattningen jag har så bör man se till att göra det möjligt.

Den senaste mandatperioden har han ägnat sig åt kultur och miljö. Han kallar det ett av de roligaste politiska uppdragen han haft.

Vad är du mest nöjd med?

– Mycket av det jag var med och drev i regionförbundet förra mandatperioden, järnvägssatsningarna i länet till exempel, det är nu på plats och det känns oerhört roligt att ha varit en del av. Kulturplanen som vi tog fram till 2012-2014, satsningen på bild och form, Ljungbergsmuseet som fick bli länets museum för bildkonst.

Som lärare är han självklart djupt engagerad i skolfrågorna och menar att kommunaliseringen på 1990-talet och en oförmåga hos kommunerna att fördela resurserna är de stora negativa orsakerna till dagens dåliga resultat i den svenska skolan. Inte att det saknas pengar.

Skolfrågan gav ert parti ett lyft, fungerar samma fråga som sänke nu?

– Ja, det gör den. Vi har tagit ansvar och drivit ett antal saker i skolpolitiken som jag tycker är helt rätt. Det tar tid för dem att verka och det får vi lida för. Går man tillbaka till 1990 så hade vi ett av de bästa skolsystemen i världen med en jämlik skola samtidigt som vi hade höga resultat. Då toppade vi Pisamätningarna.

Annons

Så du driver ett förstatligande?

– Ja, verkligen.

Läs mer om Folkpartiet och om andra röster från partiet i dagens Smålandsposten.

Om Gunnar Nordmark

Bor: Växjö, villa på Teleborg och sommarhus vid Helgasjön

Ålder: 60 år

Familj: 3 barn

Yrke: Högstadielärare på Madesjöskolan i Nybro

Politisk bakgrund: Aktiv i Folkpartiets ungdomsförbund sedan 1970-talet med protester mot Vietnamkriget. Politiska uppdrag i urval, taxeringsnämnden i Lund, parknämnden i Kalmar, skol- och barnomsorgsnämnden i Växjö, fullmäktige i Växjö 1998, riksdagsman 2002-2006, regionstyrelsen 2006-2010, ordförande i regionfullmäkte, vice ordförande i regionförbundets trafiknämnd samt ordförande i dess kulturberedning och klimattkommission.

Politisk förebild: Gulli Petrini, känd förkämpe för den kvinnliga rösträtten i början av 1900-talet och första kvinnan invald i Växjös drätselkammare motsvarande kommunstyrelsen.

Dold talang: Är rätt bra på att laga mat med Hummer Thermidore som paradrätt

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons