Annons
Nyheter

S lovar att valfriheten ska finnas kvar

Får jag Lov, undrade Håkan Tenelius.
Åsa Karlsson Björkmarker svarade ja.
Nyheter • Publicerad 12 september 2014
Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius.
Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius.Foto: Johan Christensen
Socialdemokraternas kommunalrådskandidat Åsa Karlsson Björkmarker.
Socialdemokraternas kommunalrådskandidat Åsa Karlsson Björkmarker.Foto: Johan Christensen

Den 27 augusti uppvaktades Socialdemokraternas kommunalråds­kandidat i Växjö av Vårdföretagarnas näringspolitiske chef. De privata vård- och omsorgsföretagen är oroliga för att ett maktskifte ska tvinga dem att avveckla verksamhet. Här kan de vara lugna.

Det finns 99 privata vård- och omsorgsföretag i Växjö.

Annons

Det kan inte betyda annat än att det är en attraktiv bransch.

Men nu är man rädd att de glada dagarna ska vara över. ”Årets val är ett ödesval för de privata alternativen inom vård och omsorg”, skriver Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius.

Därför har han åkt landet runt på kampanjturné. Ett 30-tal orter har valts ut där man ser en risk att det blir ny politisk majoritet efter valet.

– Växjö är en stor och betydelsefull kommun för oss. Det är viktigt vad som händer här i framtiden.

I Borås var beskedet att de privata vårdgivarna kan förbereda sig på att avveckla verksamheten. Men på andra orter har beskeden varit lugnande för Vård­företagarna.

– Alla de som på något sätt är skattefinansierade idag har anledning att känna oro, för det är de som är ifrågasatta i den vinst­debatt som nu rasar. Men jag kan säga att samtalet med Åsa tillhör de positiva jag haft med lokala social­demokrater. Här fick vi beskedet att Lov ska finnas kvar och utvecklas inom både äldreboenden och hemtjänsten. Det låter väldigt bra i våra öron. Vi fick också tydliga besked om att det är kvaliteten som ska avgöra, inte några ideologiska avväganden.

Socialdemokraterna går till val på att införa nationella kvalitetslagar med regleringar av minimibemanning inom äldreomsorgen. Något som Håkan Tenelius menar kan ställa till det för hans medlemmar.

I årets upplaga av Privat Vårdfakta, som Vårdföretagarna gav ut i juni, skriver Håkan Tenelius att ”svenska folket står tydligt upp för valfrihet i välfärden men säger samtidigt att vinstutdelning inte får gå ut över kvaliteten”.

Ser du ingen konflikt där. Det går väl alltid att höja kvaliteten, istället för att ta ut vinst?

– Vi menar att ett väl fungerande system gör att den som levererar hög kvalitet blir lönsam. Får man många brukare som väljer mig för att jag är duktig ska man också kunna göra ett överskott och kunna dela ut vinst. Kan du inte det vill ingen investera i företaget.

Annons

Finns det bra verktyg för att mäta kvalitet?

– Inom äldreomsorgen gör man brukarundersökningar. Det är ett bra sätt att mäta. Samtidigt vet vi att man missar en del, vissa säger kanske inte vad de tänker. Här måste vi utveckla bättre metoder.

Socialdemokraterna vill ”stoppa vinstjakten” i den skattefinansierade äldreomsorgen.

– Vi har sagt att vi inte vill ha ett förbud av vinster men vi vill inte heller ha övervinster, var det ligger exakt på kronan går inte att säga, menar Åsa Karlsson Björkmarker (S).

Det är alltså ingen principiell fråga?

– Skattepengar ska gå till omsorg, skola eller vård. Ett vinstförbud leder inte till att vi kommer till rätta med de kvalitetsbrister vi ser. Det är smartare att reglera kvaliteten än vinsterna, för då går det inte att komma runt kraven.

Är det då inte tryggare för kommunen att bedriva verksamheten i egen regi?

– Vi måste ha en annan typ av kvalitetslagar i omsorgen och hela välfärden det är så vi kan se till att skattepengar går till det de ska gå till.

Fungerar valfriheten i praktiken, det är kanske inte lätt att veta om man väljer rätt utförare?

– Nej, det kan man alltid fråga sig. Men så är det med hela valfriheten, även när det gäller skola, elbolag och så vidare. Det är en vettig invändning, men när man gjort ett val ska det vara ens eget.

Annons

Finns det någon ideologisk skillnad mellan er och Alliansen i den här frågan?

– Ja, det finns det. Vi vill se hårdare kvalitetsregler och en öppnare redovisning av vinsterna.

Växjö kommun har redan en policy om att anbudsgivare ska redovisa hur mycket skatt de betalar i Sverige.

– Många av de här frågorna är rikspolitik och där finns det en skillnad mellan oss och Alliansen. Vi vill lagstifta om att företagen ska betala skatt i Sverige.

Har konkurrensen höjt kvaliteten inom den kommunala omsorgen?

– Jag är inte säker på det. Omsorgen ser väldigt annorlunda ut i?dag än för 30 år sedan men jag tror inte att det är konkurrensen som bidragit till det.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons