Nyheter

Attentat mot gasledning i Sinaiöknen

Efter fredagens kraftsamling var läget i Egypten oförändrat. Stilleståndet bröts tillfälligt på lördagsmorgonen av ett attentat mot en gasledning i Sinaiöknen, något som spär på Israels oro.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2011

Israel uttryckte tidigare i veckan oro för den gasledning som löper mellan den egyptiska hamnstaden el-Arish i norra Sinaiområdet och israeliska Ashkelon och förser landet med 40 procent av dess naturgas. I gryningen attackerades en ledning vid orten Lihfen, nära gränsen till Gazaremsan. Misstankarna riktades snabbt mot muslimska beduiner, som tidigare hotat att genomföra attentat i området.

Området har varit oroligt och efter blodiga attentat mot turistorter i Egypten 2004 och 2006 fängslades flera personer från ökenfolket, som enligt människorättsgrupper behandlats illa av de egyptiska myndigheterna.

Boende nära ledningen hörde en stor explosion och såg eldslågor. Det tog tre timmar att släcka elden och den egyptiska armén valde att i förebyggande syfte stänga av gasflödet till Israel och Jordanien.

Enligt organisationen Site som följer islamistgruppers verksamhet på nätet har dessa manat till attacker mot ledningen mellan el-Arish och israeliska Ashkelon. Beduiner på Sinaihalvön uppmanades ta chansen i samband med de övriga oroligheterna i Egypten, skriver Site.

Israel har uttryckt stark oro för relationen med grannen i söder, som varit god sedan fredsavtalet 1979, i samband med det folkliga upproret mot president Hosni Mubarak. En stor del av den egyptiska oppositionen inklusive Muslimska brödraskapet vill enligt AFP stoppa gasexporten till Israel.

– Det blir än en gång uppenbart att Mellanöstern inte är en stabil region. Vi måste försäkra oss om vår egen energitillförsel utan att vara beroende av andra, sade en talesman för Israels infrastrukturminister Uzi Landau i tisdags.

I måndags uppmanades de energibolag som utvecklar utvinningen av gas i Medelhavet utanför hamnstaden Haifa att snabba på sina ansträngningar.

Under lördagen träffade Mubarak för första gången ministrar ur sin nya regering sedan den tillsattes förra helgen och planen var att tillsammans med centralbankschefen diskutera ekonomin. Även vicepresident Omar Suleiman hade ett inplanerat möte under lördagen med olika parter i konflikten. På Tahrirtorget var tiotusentals människor kvar över natten, efter fredagens jättedemonstrationer på olika orter runt om i landet. Enligt CNN hördes automateld under nästan en timme under natten från en plats där Mubaraks sympatisörer höll till.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.