Nyheter

Dansk dödad i Afghanistan

Nyheter • Publicerad 1 juni 2010

En dansk soldat stupade på tisdagen i Afghanistan och fem sårades, uppger det danska försvaret.

Det var två hemmagjorda sprängladdningar, på två olika platser, som detonerade när danska soldater passerade. Bägge händelserna inträffade i Helmandprovinsen i söder.

Vid den första, en halvmil nordöst om Gereshk, körde ett trupptransportfordon på en vägbomb. Soldaten som dödades och de två andra som skadades där – och är utom fara – kom från ett regemente i Slagelse.

Fyra timmar senare skadades tre andra danskar av en improviserad sprängladdning nära patrullbasen Bridzar. Där blev en soldat från samma regemente i Slagelse svårt sårad, medan de två andra – från regementen i Ålborg respektive Skive – skadades lindrigt.

Danmark har 750 soldater i Afghanistan, de flesta under brittiskt befäl. Hittills har 32 danskar mist livet, varav 26 i strid.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.