Nyheter

"Egypten kommer att explodera"

Beskedet från den egyptiske presidenten Hosni Mubarak att han sitter kvar har fått temperaturen hos det revolterande folket att närma sig kokpunkten. 10 000 protesterande har nu slagit läger runt det statliga tv-huset.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2011

De protesterande gjorde, enligt al-Jazira, klart att de tänker stanna där under fredagen. Tv-huset ligger bara några kvarter från Befrielsetorget (Tahrirtorget), som varit centrum för den landsomfattande revolten som krävt många dödsoffer.

CNN rapporterar att 1 000–2 000 av de revolterande egyptierna också slagit nattläger utanför själva presidentpalatset, vilket var första gången man vågade sig ända fram till denna känsliga byggnad.

Även utanför parlamentsbyggnaden gjorde sig demonstranter redo för att stanna under fredagen, utlyst som ännu en Vredens dag – men nu i superformat. Protesterna väntas bli mer omfattande än någonsin under de 18 dagar revolten har pågått.

Många egyptier är dock oroade för hur den mäktiga armén kan komma att svara.

– Det kommer definitivt bli våld, befarar en av de protesterande i en video som lagts ut på Youtube.

Mohamed ElBaradei, av många sedd som en samlande kraft för oppositionen, varnar att "Egypten kommer att explodera".

"Armén måste rädda landet nu", skriver den förre IAEA-chefen och fredspristagaren på Twitter. Han kräver att militären sluter upp på folkets sida.

I en intervju berättar ElBaradei att han är öppen för att kandidera i ett kommande presidentval – om folket vill och i sådana fall endast som oberoende kandidat.

– Men nu prioriterar jag först en övergång till ett demokratiskt system, säger han i en intervju med al-Jazira.

Hosni Mubaraks besked att han sitter kvar utlöste inta bara ilska. Presidentens tal utlöste också förvirring om vilka befogenheter vicepresidenten Omar Suleiman – tidigare fruktad chef för säkerhetstjänsten – egentligen fått. Egyptens USA-ambassadör hävdar att Suleiman har fått alla lagliga rättigheter att styra.

– Presidenten indikerade mycket tydligt att han lämnar över alla maktbefogenheter till vicepresidenten, säger Sameh Shoukri till CNN.

Omvärlden, med USA:s president Barack Obama i spetsen, sätter nu allt hårdare press på att Egyptens ledare ska klargöra vilka framtidsplaner de hyser och att man ska skynda på en demokratisk utveckling.

Mubarak har hittills avfärdat det med att han "aldrig böjt sig för utländska diktat".

– Och vi stannar här tills han har lämnat presidentposten, säger en av de protesterande på Befrielsetorget.

CNN har intervjuat flera av de protesterande som övernattat på Befrielsetorget. En av dem befarar att våldet kommer att bryta ut efter fredagsbönen.

– Det kommer att bli ett blodbad. Det blir det definitivt. Fredliga demonstranter kommer att dödas, säger han och fortsätter.

– Men människor har redan dött för den här saken, och vi är alla beredda att dö för den, säger han till tv-kanalen.

Tusentals protesterande befinner sig också nära presidentpalatset, som ligger i det fashionabla området Heliopolis i centrala Kairo. President Mubarak tros befinna sig inne i byggnaden, som vaktas av ett massivt säkerhetsuppbåd.

Demonstranter blockerar också ingången till, också i närheten av Befrielsetorget.

Även den statliga radio- och tv-byggnaden i Kairo är omringad av revolterande egyptier, som ser den som megafon för Mubarak-regimen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.