Nyheter

Färre än tio överlevde indisk flygkrasch

En handfull passagerare överlevde när en Boeing från Air India Express på lördagsmorgonen kraschlandade i södra Indien. Det är den värsta flygolyckan i världens näst folkrikaste land på över tio år.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2010

Planet av typen Boeing 737-800 kom från Dubai. När det skulle landa i intensivt regn i Mangalore vid 6.30-tiden på lördagsmorgonen (tre på natten svensk tid) gick något väldigt fel. Planet tog mark på landningsbanan, men fortsatte i hög fart ut i terrängen, bröts sönder och började brinna.

– Mina händer, ansikte och ben är brända. Det var en massa rök och eld inne i kabinen, det fanns ingen väg ut, berättade passageraren Uner Farooq för indiska NDTV från sjukhussängen.

– Planet hade brutits i två delar. Jag hoppade ut ur planet sedan det kraschat. Jag såg två andra som också kom ut, sade passageraren Abdullah till TV 9.

De var två av mycket få lyckligt lottade. Av 166 personer ombord klarade sig färre än tio. Det meddelade flygbolaget Air India, som lågprisgrenen Air India Express tillhör, i Bombay.

– Enligt den information vi har räddades åtta personer och fördes till lokala sjukhus i Mangalore, sade bolagsföreträdaren Anup Shrivasta på en presskonferens.

Kuststaden Mangalore ligger cirka 30 mil väster om Bangalore i delstaten Karnataka, på Indiens västkust, några tiotal mil söder om Goa.

Lördagens krasch är den värsta flygolyckan i världen på nästan ett år. När ett passagerarplan tillhörande Caspian Airlines störtade nära Qazvin i Iran den 15 juli förra året krävdes 168 liv.

Indien har inte drabbats av någon flygtragedi i denna storleksordningen på över tio år. Den värsta flygkatastrofen i miljardlandets historia inträffade 1996, då två trafikplan från Kazakhstan Airlines respektive Saudi Arabian Airlines kolliderade nära Delhi. Alla sammanlagt 349 ombord omkom.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.