Nyheter

Gaddafis son: Utländsk komplott

Medan Moamar Gaddafis son i tv talade om ett land på randen till inbördeskrig, där en utländsk sammansvärjning styr demonstranterna på gatorna, spred sig upproret till Tripolis.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2011

I huvudstaden kastade demonstranter sten på affischer med Gaddafis bild. Vittnen berättade om intensiv skottlossning och brinnande bilar.

Demonstrationer pågick på många håll i staden och tusentals protesterande samlades på Gröna torget, Tripolis största torg.

– Vi hör skottsalvor överallt, sade ett vittne till AFP.

– Säkerhetsstyrkorna använder skarpa skott och tårgas mot demonstranterna.

En sjukhuskälla sade till al-Jazira att många har dödats i staden och ett hundratal förts till sjukhuset med skottskador.

Människorättsorganisationen HRW höjde dödssiffran under de senaste dagarna till 233.

På gatorna i Benghazi firar människor, berättade ett vittne för BBC natten till måndagen.

Han sade att säkerhetsstyrkorna tycktes ha tappat kontrollen över staden.

En läkare i Benghazi uppgav för al-Jazira att en grupp militärer gått över till demonstranterna och att också militärer finns bland dödsoffren, som hon uppskattar till minst 300. Bara under söndagen har 60 människor dödats.

Gaddafis son Sayf al-Islam förklarade i sitt tv-tal på söndagskvällen protesterna i landet med en utländsk komplott som skulle kasta Libyen in i inbördeskrig och dela upp landet i islamistiska emirat.

– De har redan börjat genom att angripa militäranläggningar, döda officerare och soldater och stjäla vapen. Vi har gripit dussintals från afrikanska och arabiska länder. Rika affärsmän har lagt ner miljoner på dem.

I ett försök att blidka demonstranterna uppges att de styrande ska samlas på måndagen för att diskutera "äkta" reformer och regeringen ska höja lönerna.

– Vi står vid en korsväg. Antingen säger vi att detta är Libyen och vi ska ha reformer och äkta demokrati. . . Eller så griper vi alla till vapen, sade han.

Samtidigt som han sade sig vara beredd att möta demonstranternas krav med reformer, deklarerade han att regimen kommer att slåss "till siste man" mot dem som sätter sig upp mot ledningen och att armén kommer att upprätthålla säkerheten i landet till varje pris.

Armén står bakom hans far i "striden om Tripoli", sade han.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.