Nyheter

Grekisk skulduppgörelse i hamn

Greklands skulddrama tycks vara över – åtminstone för den här gången. Regeringskällor uppger att kring 90 procent av de privata långivarna gått med på att skriva ner värdet på sina fordringar.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2012

Till Reuters säger en regeringskälla att "cirka 95 procent" av fordringsägarna sagt ja medan AFP:s källa landar i slutsatsen att det blir "kring 90 procent". Marknadens reaktioner var lättnad och syntes i form av stigande aktiekurser i den tidiga asiatiska handeln. Bankaktier klättrade kraftigt och riskpremien på spanska och italienska statspapper sjönk, eftersom investerarna hoppas att uppgörelsen i Grekland ska minska risken för att andra svaga ekonomier i eurozonen smittas.

Klockan sju på fredagsmorgonen, svensk tid, kommer Greklands regering att presentera överenskommelsen på sin webbplats. Finansminister Evangelos Venizelos har utlyst en presskonferens klockan tolv.

Men trots vad som tycks vara en framgång löser en uppgörelse med långivarna inte Greklands djupt rotade ekonomiska problem. I bästa fall handlar det om att köpa mer tid, enligt analytiker.

– Det här betyder inte att skuldsituationen i Grekland är löst, och det är inte sista gången vi hör talas om detta. Men det är en lättnad att det inte gick åt motsatt håll. Det skulle ha varit mycket värre, konstaterar chefsinvesteraren Tim Ghriskey på Solaris Group i New York.

Uppgörelsen med de privata långivarna är nödvändig för att Grekland ska kunna få nya nödlån och undvika en statskonkurs. Målet är att över 100 miljarder euro (cirka 890 miljarder kronor) skärs bort från landets enorma skuldberg. I utbyte kan IMF, EU och ECB ge klartecken för att aktivera räddningspaketet till Grekland på 130 miljarder euro (drygt 1,1 biljoner kronor).

Euroländerna och ECB har också erbjudit banker och fonder plåster på såren för att de går med på en skuldnedskrivning. Kompensationen i form av kapitaltillskott och annat är värt sammanlagt 93,5 miljarder euro (cirka 830 miljarder kronor).

Aten måste ha pengar före den 20 mars då landet ska betala obligationslån på 14,4 miljarder euro (cirka 128 miljarder kronor) som löper ut. Eurozonen kan komma att ge sitt klartecken redan under en telefonkonferens på fredagen, men det kan också komma att dröja till på måndag.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.