Nyheter

Minst 65 döda i skalv i Nya Zeeland

Ett kraftigt jordskalv raserade byggnader i Christchurch i Nya Zeeland på tisdagen.
Minst 65 människor dödades och siffran kan stiga, sade landets premiärminister John Key.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2011
Foto: Pu Rui/AP/Scanpix

Det var den andra stora jordbävningen som drabbade Nya Zeelands näst största stad inom ett halvår. I september inträffade ett skalv med magnituden 7,0. Tisdagens skalv uppmättes till 6,3, men följderna verkar ha blivit värre. I höstas inträffade skalvet tidigt på morgonen då gatorna var folktomma. Det nya skalvet kom tidigt på eftermiddagen och många människor fick rasmassor över sig när de gick eller åkte på gatorna i centrala Christchurch.

Byggnader rasade samman eller började brinna. Bland annat krossades två bussar av nedfallande bråte.

– Det är enormt. Vi vet inte om det finns människor under bråten, jag tror det, sade en präst som stod utanför stadens katedral som delvis rasat samman.

Jane Viol, tredjesekreterare på Sveriges ambassad i Australien som har hand om Nya Zeeland, säger att det inte finns några rapporter om skadade eller avlidna svenskar. En svenska har fått stora skador på sitt hus, men hon själv är fysiskt oskadd och befinner sig hos vänner.

Många av dem som skadades i skalvet har flugits från Christchurch till Auckland. De lokala sjukhusen är alltför hårt belastade.

– Det ligger skadade människor på gatorna, och de lokala vårdresurserna är inte tillräckliga. Man har även tvingats att stänga sjukhus och evakuera patienter därifrån, säger Jane Viol.

Sveriges ambassad räknar med att ett 100-tal svenskar kan finnas i Christchurch-området men utrikesdepartementet har inte fått in några rapporter om dödade eller skadade svenskar i skalvet, uppger UD:s presstjänst.

Sverige har två konsulat på Nya Zeeland som står i kontakt med de lokala myndigheterna.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.