Annons
Nyheter

Nelson Mandela är död

En av världens mest beundrade statsmän avled på torsdagen. Med storsinthet och humor som vapen gick Nelson Mandela från att vara terrorstämplad fånge till att bli världens mest aktade och älskade statsman. Men han fick betala ett högt personligt pris för sin kamp.
Nyheter • Publicerad 6 december 2013
Nelson Mandela är död.
Nelson Mandela är död.Foto: Richard Drew

– Vänner, kamrater och landsmän. Jag hälsar er i fredens, demokratins och frihetens namn. Frihet för alla. Jag står här framför er, inte som profet, utan som ödmjuk tjänare till er, folket.

– Det är er oförtröttliga kamp och ert hjältemodiga offer som gjort det möjligt för mig att vara här i dag. Därför lägger jag resten av mitt liv i era händer.

Annons

Orden är Nelson Mandelas och de var inledningen till det första tal han höll i frihet efter att ha varit fängslad av apartheidregimen i 27 år. Då hade det bara gått några få dagar sedan världen fått se den överraskande långe och ståtlige mannen för första gången på nästan tre decennier.

Folksamlingen på Kapstadens stora torg Grande Parade jublade och grät om vartannat medan Mandela – som vid tillfället tvingats låna sin dåvarande hustru Winnies glasögon eftersom han glömt sina egna i allt tumult kring frigivningen – höll sitt långa tal där han bland annat förklarade att han valt att ensam börja förhandla med den förhatliga regimen för att normalisera läget i landet och att kampen för hans del verkligen inte var över.

Åren som följde är ett stycke magnifik, och stundtals mycket brutal, nutidshistoria: fyra års tuffa förhandlingar, motsättningar mellan landets folkgrupper. Vid några tillfällen stod Sydafrika vid randen till inbördeskrig. Hade inte Mandela ingripit och manat till lugn vid några tillfällen hade blodbadet tveklöst varit ett faktum.

I Sydafrikas första demokratiska val i april 1994 vann ANC en jordskredsseger och Mandela, som röstade för första gången i sitt liv, blev landets president de kommande fem åren.

Vad var det som gjorde Nelson Mandela så älskad? Vad var det som gjorde att hela världens ledare, politiker, affärsmän och kulturpersonligheter stod på rad bara för att få trycka hans hand?

Före frigivandet stämplades han faktiskt som terrorist i en stor del av världen. Men nu var han plötsligt Madiba – hederstiteln i hans klan – med alla och envar.

Kärleken och respekten är förstås kopplad till hans storsinthet. Att han efter alla fängelseår valde att förlåta och försonas har fått många människor att reflektera över sina egna val och möjligheter att gå vidare i livet. Och Mandela förlät inte genom att vända andra kinden till utan genom att hitta andra vägar att nå målet.

– Omständigheterna gjorde mig till ledare, brukade han säga själv.

Dessa ledaregenskaper kombinerade med en inte föraktlig portion avväpnande humor gjorde att han kändes tillgänglig för väldigt många människor.

Privat genomled Mandela flera katastrofer. Tre av hans sex barn är döda, och samma dag som fotbolls-VM 2010 startade dog ett älskat barnbarnsbarn i en trafikolycka.

Annons

Hans första äktenskap var över långt innan han dömdes till fängelse, och hans andra med Winnie skulle snart ta slut efter det att han blivit frigiven. Winnie, som låtit hans namn leva under de mörka fängelseåren, hade rört sig i kriminella kretsar och paret hittade aldrig tillbaka till varandra. Få vet vilken smärta det beredde honom, men hela Sydafrika gladdes med Mandela när han på sin 80-årsdag gifte sig med Graça Machel, änka efter Moçambiques förre president.

– Titta på mig, jag är en gammal man och jag blommar av kärlek, log han.

Nu är han borta och världen har blivit fattigare. Madiba är död. Älskad. Saknad.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons