Nyheter

Persson och Schibbye är benådade

De fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopien har benådats.
Ännu är det oklart om de har släppts men deras familjer gläds åt beskedet.
Nyheter • Publicerad 10 september 2012

– Jag är helt otroligt överlycklig och lättad, säger Linnea Schibbye Steiner, Martins Schibbyes fru, till TT.

Etiopiska regeringen bekräftar att svenskarna är benådade. Uppgifterna därifrån talar om att de ska släppas fria vid en ceremoni i samband med det etiopiska nyåret på tisdagen.

Svenskarna framträdde på måndagen i en intervju i etiopisk statlig tv.

– Det var mitt livs största misstag, att ta mig in i landet utan riktiga dokument, som kunde ha kostat oss våra liv, säger Martin Schibbye i inslaget.

– Som min kollega säger så var det ett stort misstag, säger Persson.

Det är oklart om svenskarna redan är på fri fot. En källa uppger för TT att 198 fångar släpptes på måndagen, bland dem Schibbye och Persson.

Också Dina Mufti, talesman för etiopiska utrikesdepartementet, säger till olika medier att Schibbye och Persson har släppts.

Ato Mursan Oumer, chef för etiopiska regeringens kommunikationskontor, kan inte svara på var svenskarna befinner sig.

– De kommer att lämna landet inom 24 timmar säger han till TT.

I en intervju med SVT på måndagskvällen säger Etiopiens justitieminister Berhan Hailu att benådningen har lämnats till fängelset.

– Fängelseadministrationen jobbar med den, säger han.

Han kan dock inte säkert säga om administrationen gjort klart sitt arbete eller om svenskarna faktiskt är släppta.

Svenska UD i Stockholm vägrar kommentera över huvudtaget. En källa vid svenska ambassaden i Addis Abeba säger till TT på måndagseftermiddagen att inga kommentarer kan väntas förrän efter ungefär ett och ett halvt dygn.

Kristina Persson, Johan Perssons mamma, väntar också.

– Vi kommer inte att uttala oss förrän de har lämnat landet, säger Kristina Persson till TT.

Enligt uppgifter till SVT ska Etiopiens premiärminister Meles Zenawi, som avled i somras, i mars ha lovat utrikesminister Carl Bildt att svenskarna ska släppas, men också sagt att det måste ske enligt traditionella former. Vid nyår är det tradition att släppa fångar och i år uppges det vara drygt 1 950.

Etiopisk lag tillåter benådning när fångar "visat äkta ånger för sina brott och gott uppförande i fängelset," skriver etiopiska UD på måndagen.

Bildt medverkade vid Meles begravning den 2 september. Sverige var det enda västland med så pass hög representation på begravningen.

Etiopienexperten Kjetil Tronvoll gör tolkningen att "Etiopien har fått vad man ville få ut av saken".

– Man har statuerat sitt exempel och det har fått svida tillräckligt att sitta i fängelse, säger Tronvoll och fortsätter:

– Det internationella, diplomatiska trycket blev också till slut för stort och då blir det opportunt att släppa dem.

(TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.