Nyheter

Rachel Corrie fortsätter mot Gaza

Rachel Corrie på väg till Gaza med förnödenheter i strid mot Israels blockad gensköts i morse av israeliska flottan.
Men trots att Rachel Corrie förföljs av israeliska militärfartyg, fortsätter det att segla mot Gaza.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2010

Uppgifterna om det irländska fartygets framfart var oklara på lördagsmorgonen. Tidiga uppgifter om att Rachel Corrie bordats förnekas av armén, som uppger att man genskjutit, men inte äntrat, fartyget.

Israelisk radio rapporterar att Rachel Corrie eskorteras av minst tre israeliska marinfartyg. Men Rachel Corrie försöker trotsa den israeliska krigsfartygen och fortsätter färden mot hamnen i Gaza. Det uppger Israels armé.

-Vi uppmanade flera gånger de som organiserar resan ombord på fartyget att de skulle styra mot hamnen i (den israeliska staden) Ashdod, då blockaden mot Gaza gäller. Men de har ignorerat vår anmodan och fortsätter mot Gaza, säger en militär talesperson till AFP.

Aktivisterna kan inte nås via satellittelefon, säger Martin Quigley, en Dublinbaserad talesman för fartyget.

Enligt Greta Berlin från Free Gaza movement, som skickade iväg Rachel Corrie, befann sig fartyget strax efter klockan 06, svensk tid, 56 kilometer från Gazas stränder.

-Det var två stridsfartyg bakom dem. . . och en mindre båt närmade sig, sade Berlin från organisationens högkvarter på Cypern till Belfast Telegraph.

På Rachel Corrie är det relativt få deltagare.

-Många är kvinnor, många är äldre och många är européer. Det talar för att det kommer att gå lugnare till, säger Michael Löfgren, på Ship to Gaza-Göteborg.

Löfgren berättar att kontakten med Rachel Corrie bröts 05.02.

-Då hördes en mansröst ropa hallå.

Samtidigt kommer uppgifter om de nio turkiska aktivister som dödades när Israel bordade den förra konvojen. De ska ha skjutits med 30 skott. Fem av dem sköts i huvudet, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Obduktionsresultaten visar att männen i huvudsak träffats av 9 millimeters ammunition och att många var skjutna på nära håll, skriver tidningen som citerar Yalcin Büyük, vice ordförande vid Turkiets rättsmedicinska råd som genomförde obduktionerna på fredagen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.