Annons
Nyheter

Stukat USA reser sig efter Sandy

Åtta miljoner hushåll blev strömlösa, hundratals familjer hemlösa, och upp emot ett 40-tal människor dödades när Sandy drabbade USA.
Skadeverkningarna från stormen kommer att ta lång tid och flera miljarder dollar att åtgärda.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2012

Det var ett stukat USA som på tisdagen började inventera skadorna efter Sandys framfart.

– Det var en extremt förödande och destruktiv storm, förhoppningsvis en som folk bara kommer att uppleva en gång i sina liv, sade meteorologen Joe Pallina till tidningen USA Today.

Annons

Sandy lamslog östkusten, gjorde över 8 miljoner hushåll strömlösa från North Carolina ända upp till Maine, ytterligare 130 000 strömlösa i Kanada, och dödade upp emot 40 personer – en siffra som väntas stiga. Skadorna och förlusterna uppskattas till 20 miljarder dollar enligt konsultbolaget Eqecat, medan ekonomer satte den sammanlagda ekonomiska förlusten till 30–50 miljarder dollar.

President Barack Obama utlyste katastroftillstånd i de värst drabbade delstaterna, New York och New Jersey. Beslutet innebär att de kan få betydande ekonomisk hjälp från den federala regeringen.

– Stormen är inte över ännu, sade Obama på tisdagen.

Han lovade att göra allt som krävs för att hantera den katastrof som lämnat landet "med brustet hjärta", och sade till de drabbade att "USA är med er".

Obama ställde in sina valmöten även för onsdagen, och reser i stället till New Jersey för att inspektera delstatens stormskador.

Enligt guvernören Chris Christie är förödelsen vid kusten där "något av det värsta han sett".

– Skadorna kommer bli närmast oöverskådliga. Vi kommer ta emot betydande federalt stöd, sade han.

USA-börsen höll stängt, liksom skolor och många myndigheter. Sju av tunnlarna i New Yorks tunnelbanesystem stod under vatten, vilket kan bli en mardröm för stadens miljontals pendlare.

– Tunnelbanetrafiken kommer troligtvis inte att återupptas på fyra–fem dagar, sade New York-borgmästaren Michael Bloomberg.

Skolorna i New York håller stängt även på onsdagen, medan börsen och federala myndigheter öppnar igen.

Annons

– Det här är en händelse för rekordböckerna, sade John Miksad från eloperatören ConEd, som på tisdagsmorgonen hade närmare 700 000 kunder utan el i och runt New York, till tv-bolaget CBS. Bolaget varnar att det kommer ta dagar att åtgärda elen.

Sandy väntades på tisdagen bli svagare, men ge stora snömängder och hårda vindar i Virginia och längre in i landet.

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney återupptar sin valrörelse på onsdagen, och reser då till Florida för tre valmöten.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons