Nyheter

Vrede i Egypten över Mubaraks trots

Demonstranterna i Egypten är argare än någonsin. Presidenten Hosni Mubarak, som på torsdagskvällen troddes vara på väg att avgå, biter sig fast.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2011
Foto: AP Photo/Egypt TV via APTN

Avgörandet såg ut att stå för dörren: Mubarak skulle i ett aviserat tv-tal lämna över makten till armén och vicepresident Omar Suleiman. Hela dagen hade regeringspartiet NDP och arméföreträdare låtit förstå att folket skulle få sin vilja fram.

Men Mubarak drog alla vid näsan. Han beklagade visserligen offren för den senaste tidens oroligheter och utlovade konstitutionella reformer. Fem artiklar i konstitutionen ska ändras och en sjätte ska helt strykas.

Men därutöver lovade han inte mycket mer än gradvisa förändringar och ett överlämnande av vissa befogenheter till vicepresidenten Omar Suleiman.

Trots tiotusentals närvarande var Tahrir-torget knäpptyst under Mubaraks tal. Men när presidenten var klar utbröt stor ilska och besvikelse. Demonstranter på Befrielsetorget viftade med sina skor i upprördhet över att Mubarak inte gav efter för avgångskraven.

– Försvinn, försvinn, försvinn! skanderade folkmassan enligt TT:s utsände.

Också Muhammed el-Beltagy, universitetslärare, var missnöjd:

– Jag är väldigt arg, det är en stor besvikelse. Det är inte ens nära minimikraven, sade han.

– Jag är rädd att denna ädla revolution kan ta en negativ vändning. Den växande ilskan blir mycket svår att hantera, fortsatte el-Beltagy.

Det sades i folkmassan att demonstranterna ska tåga till Mubaraks presidentpalats efter fredagsbönen.

– Folkets vilja kommer att segra, frågan är till vilket pris, säger el-Beltagy.

Ahmed Maher, en av ledarna för 6 april-rörelsen, sade tidigare på dagen till TT att de protesterande tänkte stanna på torget tills en ny regim förhandlats fram.

– Det är en stor besvikelse. Folk hade förväntat sig mer. Nu verkar det bara vara en fråga om envishet och stolthet. Det var en besvikelse, för att uttrycka sig milt, sade Wael Nawara, generalsekreterare i oppositionspartiet al-Ghad, till TT om Mubaraks tal.

TT: Tror du demonstrationerna kommer att fortsätta?

– Det verkar så. Ja, jag tror det, säger Nawara.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.