Nyheter

Wikileaks-grundaren Julian Assange överlämnas till Sverige

Julian Assange ska överlämnas till Sverige för rättslig prövning, beslutar den brittiske domaren Howard Riddle efter en begäran från svensk åklagare, rapporterar TT:s utsända i rättssalen.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2011

Julian Assange ska överlämnas till Sverige för rättslig prövning, beslutar den brittiske domaren Howard Riddle efter en begäran från svensk åklagare, rapporterar TT:s utsända i rättssalen.

Domaren Howard Riddle noterade att Assanges försvarsadvokater vänt på alla stenar för att försöka bevisa att den europeiska arresteringsordern var ogiltig. Han slog fast att den svenska åklagaren hade rätt att begära Assange överlämnad.

Han kritiserade också Assanges svenske advokat Björn Hurtig för att haft dålig koll på hur många gånger han haft kontakt med Marianne Ny och påpekade att ett annat vittne, Brita Sundberg-Weitman, baserat sitt vittnesmål på vad hon läst och hört.

Rent generellt, konstaterade Riddle, byggde mycket av försvarets påståenden om Marianne Ny på hörsägen.

Att Julian Assange begärts överlämnad till Sverige för att förhöras betyder inte att han inte är föremål för en rättslig prövning, slog Riddle fast.

Riddle kommenterade också kritiken mot statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Jag kan inte avgöra i vilken mån det påverkat processen, men statsministerns uttalanden tycks mer ha varit gjorda i syfte att försvara det svenska rättssystemet.

Julian Assange har sju dagar på sig att överklaga beslutet.

– Det engelska försvarsteamet kommer att överklaga beslutet om överlämning. Assange vill inte till Sverige för han tror inte på en rättssäker prövning här, säger Assanges svenske advokat Björn Hurtig till TT.

Många bedömare tror att din klient ändå till slut kommer att bli överlämnad?

– Hur det än går så tror jag att han har störst möjlighet att komma tillrätta med det här om han tar striden på svensk mark. Jag står beredd att försvara honom med näbbar och klor, säger Hurtig.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.