14-åring i missbruksmiljöer – nämndeman emot tvångsvård

Flera gånger rymde en 14-årig flicka och umgicks i missbrukarkretsar.
"Inget socialt nedbrytande beteende", tycker vänsterpartisten Wirginia Bogatic.
Växjö • Publicerad 3 oktober 2011

– Vi fick reda på saker under förhandlingen som påverkade min bedömning, säger Wirginia Bogatic, nämndeman i Förvaltningsrätten i Växjö i egenskap av vänsterpartistisk politiker.

Wirginia Bogatic anser sig inte kunna säga mer om varför hon var skiljaktig i domen. Majoriteten i Förvaltningsrätten körde dock över henne och beslutade att 14-åringens vårdbehov nu var så omfattande att flickan skulle placeras på ett särskilt ungdomshem enligt LVU, lagen om vård av unga.

Fallet med den unga flickan från Kronobergs län beskrivs noggrant i den nio sidor långa domen som nyligen gavs av Förvaltningsrätten.

Flickan har sedan i oktober förra året varit placerad i familjehem och LVU-omhändertagen. Efter att ha rymt placerades flickan i början av året i ett akut- och utredningshem. Därefter hamnade 14-åringen i ett nytt familjehem. Efter fem månader rymde hon, men polisen hittade senare samma dag i en park i Malmö.

Efter två ytterligare rymningar på kort tid hamnade flickan på Högelids ungdomsenhet i Alvesta. Hon rymde därifrån i augusti och hittades efter närmare en vecka av polisens knarkspanare i Bjuv.

Flickan hade under tiden på flykt fått mat och lånat pengar från pojkar som hon och en kamrat bott hos. De lyckades ta sig mellan olika platser genom att åka tåg utan att lösa biljett.

Polisen körde tillbaka 14-åringen till Alvesta, men hon rymde på nytt dagen efter. Några dagar senare placerades hon på ett ungdomshem i Statens institutionsstyrelses regi där hon fortfarande vistas.

Flickan har själv berättat att hon umgåtts med personer som missbrukar och att hon under rymningarna vistats i missbrukarmiljöer. Vid ett tillfälle blev hon slagen.

Det är detta som socialnämnden och Förvaltningsrätten anser är tecken på ett socialt nedbrytande beteende. "Beteendet medför en påtaglig risk för att hennes hälsa och utveckling skadas", skrev Förvaltningsrätten i domen.

Något som nämndemannen Wirginia Bogatic tycker är så fel att hon i domen markerade med en skiljaktig mening.

Enligt tredje paragrafen i lagen om vård av unga skall personen vårdas om han/hon utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk, brott eller annat socialt nedbrytande beteende. Enligt förarbetena menas att personen beter sig på ett sätt som avviker från samhällets grundläggande normer.

Statens institutionsstyrelse bedriver individuellt anpassad tvångsvård på bland annat 25 olika särskilda ungdomshem i landet.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.