Annons

18-åring erkände inbrott på Hjälpmedelscentralen – utredningen läggs ned

18-åringen kontaktade själv polisen och erkände att han deltagit vid julhelgens inbrott på landstingets hjälpmedelscentral i Växjö. Men förundersökningen mot honom har nu lagts ned.
Växjö • Publicerad 22 februari 2012

Polis och åklagare tror att den 18-årige Alvestabons erkännande är falskt, sannolikt för att skydda någon annan misstänkt.

– Det är alldeles uppenbart att hans berättelse inte stämmer. Vid förhören som hölls blev det tydligt att personen inte hade kunskap om förhållanden som en gärningsman borde ha haft, säger kommissarie Carl-Gustaf Rask vid Kronobergspolisen.

Annons

Däremot åtalas en 21-årig Växjöbo för inbrottet, brottsrubriceringen är stöld och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Bevisningen består av DNA-träffar sedan han lämnat blodspår efter sig på brottsplatsen.

– Jag var lagom full för att skära mig, har 21-åringen beskrivit sin berusningsgrad under inbrottet i ett av polisförhören.

Växjöbon har erkänt att han tillsammans med två kamrater utfört inbrottet under julaftonens kväll. Men han förnekar all kännedom om de fem stulna bilarna och alla datorer.

Enligt 21-åringens version var han enbart i rummet där kassaskåpet fanns och tog en datorskärm. Det var i samband med att skåpet bröts upp som han skar sig.

I förhören har 21-åringen även berättat att de båda kamraterna försökte bryta upp ett fönster, men att han blev sur för att det tog för lång tid. Han slog därför sönder rutan med kofoten och alla tre klättrade in.

Två av dem fem stulna fordonen är fortfarande spårlöst försvunna, liksom flertalet datorer. Polisen har dock hittat ett par av de stulna datorerna hemma hos en 19-årig man som sitter häktad för rånet mot en företagare i dennes bostad på Norr i Växjö.

Rättegången mot den åtalade 21-åringen för inbrottet på hjälpmedelscentralen hålls nästa tisdag.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons