21 miljoner kronor fattas i Växjöbolag som kursade – ansvariga har flyttat utomlands
Bolaget drevs i aktiebolagsform och anses ha skött bokföringen så länge det fanns en kamrer anställd. Men under den sista månaden innan konkursen vid Växjö tingsrätt blev oundviklig skedde mångmiljontransaktioner som är svåra att följa.
Ekobrottsmyndigheten i Malmö kommer att få handlingarna på sitt bord för att få möjlighet att titta närmare på transaktionerna om misstänkt bokföringsbrott.
Växjöbolaget stod till tjänst med konsultationer inom bland annat ekonomi och juridik. Men främst bestod verksamheten av att köpa restpartier från exempelvis Rusta, Jula och Öb för att sedan direkt sälja varorna till framförallt en kund i Litauen.
Konkursförvaltare Erik M Gabrielsson i Växjö har haft omfattande kontakter med företrädare för det litauiska bolaget med anledning av konkursbolagets fordringar. När det visade sig att även det bolaget hade ekonomiska problem accepterades ett förlikningsförslag.
Enligt utredningen som gjorts redovisade Växjöbolaget enbart under månaden innan konkursen en förlust på över tio miljoner kronor. Bolaget hade större varuinköp än försäljning och stora kostnader på kontona för lokalhyra och övriga externa tjänster kopplat till den litauiska kunden.
Efter granskningen är frågan varför Växjöbolaget strax innan konkursen plötsligt gjorde omfattande inköp från det litauiska bolaget, vilket avviker från det normala mönstret.
Växjörevisorn Rickard Norinder har hjälpt till med granskningen av transaktionerna. Han påpekar att Växjöbolaget i slutet gjorde inköp som inte i motsvarande mån resulterade i intäkter. Revisorn ifrågasätter ”fullständigheten i bolagets intäktsredovisning”.
Vid konkursen var tillgångarna blygsamma 81 000 kronor och skulderna drygt 21 miljoner. Enligt uppgift har de som drev bolaget i Växjö numera flyttat utomlands.