23 nej för friskolor

Inför hösten 2011 har olika friskolor ansökt om att starta 23 nya utbildningar i Växjö. Men gymnasienämnden vill inte se att en enda av dem komma igång.
Växjö • Publicerad 25 juni 2010

Ytterligare två nya skolor vill slå sig in på marknaden. Det är Yrkesgymnasiet och Läckö Educational Produktioen AB. Dessutom har Växjö Fria Gymnasium och John Bauergymnasiet ansökt om utbildningar. Totalt handlar det om 23 utbildningar, flera av dem med samma inriktning.

På gymnasienämndens senaste sammanträde sa politikerna i ett yttrande nej till alla ansökningar. Därmed hoppas de att Skolinspektionen, där frågan definitivt avgörs, ska gå på samma linje.

I nämndens beslut står bland annat att gymnasienämnden känner en oro över ett alltmer splittrat utbud av utbildningar i Växjö.

Dessutom blir det många små enheter som också konkurrerar med varandra. Detta i sin tur innebär att elevernas enskilda val försvåras.

"Gymnasienämnden kan inte överblicka de långsiktiga konsekvenserna av de allt större fragmentiseringarna och avstyrker därför ansökan", skriver nämnden i sitt beslut.

Hur har ni resonerat här?

- Detta är ett beslut ur ett elevperspektiv. Konkurrensen ökar mellan friskolor vilket riskerar att slå ut friskolor som i sin tur påverkar de kommunala skolorna som måste ta hand om de elever som drabbas av nedläggningarna, säger Jenny Löwerot (c) ordförande i gymnasienämnden.

Också (s), (v) och (mp) röstade för ett avslag.

– Friskolor ska tillföra något nytt. Det är vår ståndpunkt. säger Ann-Kristin Lindquist (s), som ser en uppenbar risk för överetablering av friskoleutbildningar.

Ledamöterna från (m) och (kd) reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget yrkande som gick ut på att gymnasienämnden inte skulle yttra sig överhuvudtaget.

Är det inte att smita undan att som kommunpolitiker inte vilja ta ställning?

- Nej, det tycker jag inte, säger Kent-Inge Henrixon (m).

Han anser han som moderat inte kan gå emot partiets ideologi där valfrihet och fri företagsamhet är viktiga hörnstenar.

– Därför kan jag inte rösta för ett avslag.

Då kunde du ha röstat för att utbildningarna ska bli av.

- Ja, egentligen.

Men Henrixon menar att det bara är Skolinspektionen som har hela bilden klar för sig när det ska bestämmas kring friskoleutbildningar. Då är det ingen mening att gymnasienämnden yttrar sig.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.