24-årig man frias från våldtäkt

Den 24-årige man som åtalades för våldtäkt har friats av Växjö tingsrätt. Kvinnan ska enligt tingsrätten inte ha befunnit sig i det hjälplösa tillstånd som krävs för att han ska dömas för brottet.
Växjö • Publicerad 3 augusti 2013

Det var på en midsommarfest i kvinnans lägenhet som våldtäkten ska ha skett. 24-åringen och kvinnan har enligt bådas förhör haft sexuella relationer tidigare, men då hon träffat en annan kille ska de ha upphört. Kvinnan berättar i förhör att hon under festens gång blivit för berusad och sedan gått och lagt sig, varpå 24-åringen senare gått in sovrummet och förgripit sig på henne.

Tingsrätten skriver i domen att man inte har någon anledning att ifrågasätta att kvinnan i sin berusning eller trötthet motsatt sig att 24-åringen tagit på henne, men ändå beslutat att fria honom från anklagelserna och därmed också från skadeståndet som den målsägande yrkat på. Detta eftersom hon inte verkar ha varit i ett hjälplöst tillstånd som krävs för en våldtäktsdom.

Kvinnan uppger själv att händelsen skedde trots att hon inte ville det, men då hon var för trött och berusad ska hon inte kunnat hindra det eller säga ifrån. Det var först efter att en väninna som också varit på festen kommit in och dragit undan täcket de båda låg under som hon vaknat till tillräckligt för att kunna förmå sig att gå därifrån.

24-åringen erkänner enligt domen händelsen, men att han hela tiden uppfattat henne som villig och dessutom haft ögonkontakt med henne under hela förloppet, något som dock förnekas enligt både kvinnan och hennes väninna. Att hon skulle varit för berusad eller trött för att säga emot har han inte heller uppfattat det som.

Alexander Åström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.