250 nya bostäder planeras

Nu planeras det för ytterligare ett bostadsområde på Hovshaga. Den idag obebyggda ytan mellan Hovshaga kyrkogård och centrum planeras rymma mellan 200 och 250 bostäder.
Växjö • Publicerad 24 augusti 2013
Foto: 
grönyta På den stora grönytan som ligger mellan Hovshaga kyrkogård och Hovshaga centrum vill kommunen planera för 200?250 bostäder. Foto: johanna ursjö
grönyta På den stora grönytan som ligger mellan Hovshaga kyrkogård och Hovshaga centrum vill kommunen planera för 200?250 bostäder. Foto: johanna ursjöFoto: 

Hovshaga har av kommunen pekats ut som ett stadsutvecklingsprojekt och även om detaljplanearbetet för första etappen, Hovsdal, inte är klart eftersom planerna överklagats, går kommunen nu vidare med etapp två.

Nu handlar det om den stora grönytan som ligger mellan Hovshaga kyrkogård och Hovshaga centrum. På området vill kommun planera för 200–250 bostäder, en förskola, servicebostäder och parkområden.

– Vi vill hela tiden ligga steget före innan konjunkturen vänder. Bara för att vi tar fram detaljplaner behöver det inte betyda att det byggs på en gång. Detaljplaneprocesser tar lång tid och när konjunkturen vänder och byggföretagen vill börja bygga igen då vill vi ha en planberedskap, säger Djana Micanovic, planchef på kommunen.

I det område som nu ingår i planarbetet äger kommunen större delen av marken. Och tanken är att man med planen ska kunna bygga ihop östra och västra Hovshaga genom den trafiklösning som föreslås för Kungsgårdsvägen.

I en skiss till utformning av området visar man en nybyggd trafikplats vid Hovshaga cent­rum med infart till en angöringsyta eller ”torg” som sedan leder vidare in i det nya bostadsområdet.

Bebyggelsen föreslås bli lägre med tvåvånings rad- och kedjehus, närmast kyrkogården och högre lägenhetshus närmast kungsgårdsvägen.

– I etapp ett, Hovsdal, planeras det mer småhus och villor och därmed skulle området som helhet få en rätt blandad bebyggelse.

När det kan bli aktuellt med byggnation i området är däremot oklart. Detaljplanen som just nu är ute på samråd till den första oktober, kan tidigast vinna laga kraft nästa höst. Sen kan det nog dröja ytterligare ett par år innan det byggs något, tror Djana Micanovic.

– Det är alltid svårt att säga hur lång tid det tar innan något byggs. Det är komplext, vi har fler områden där det planeras för bostäder till exempel fortsättningen i Vikaholm, Torparängen, Telestadshöjden och så vidare. Men ibland går det betydligt snabbare än vi tänkt. När vi planerade för Östra Lugnet trodde vi att vi skulle kunna ha byggbara tomter i 10–15 år men sen gick det snabbt tills allt hade gått åt.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.